Cikkek, hírek, érdekességek Hollandiáról


A nagy amszterdami wc háború

2024. május 20., hétfő

Egy „hagyom a francba” típusú reakció helyett az amszterdami lány beleállt a küzdelembe és évek alatt elérte, hogy másoknak is jobb legyen.


tovább >>

Hollandia legnagyobb bolhapiaca

2024. május 18., szombat

Mindenki tudja, hogy egy bolhapiacon kincsekre lehet bukkanni. Ha a kincskeresést szünet nélkül 20 órán keresztül egy hatalmas területen végezhetjük, mi tarthat vissza bennünket? :)


tovább >>

Energiaszegénység Hollandiában

2024. április 9., kedd

Újra tanulják a spórolást a „takarékos, tehát jómódú” hollandok, akiket ebben többek között az önkormányzatok is segítenek.


tovább >>

A Lauwersmeer: hogyan lesz a tengerből tó?

2024. február 17., szombat

Lauwersmeeren kívül nincs még olyan hely a végtelenül lapos Hollandiában, ahol, meddig a szem ellát, ne ütköznénk valami vizuális akadályba, mesterséges tereptárgyba, zsúfolt kikötőbe-nagyvárosba legalább. Az egy beltengerből létrejött tó és nemzeti park csodálatos, ugyanakkor a klímaváltozás nem hagyja érintetlenül.


tovább >>

A fríz paradoxon – nem (csak) a pénz boldogít

2023. november 30., csütörtök

A pénz nem boldogít, tartja a mondás. De akkor mi az oka annak, hogy a Hollandián belül legkevésbé tehetős frízek a legboldogabb emberek az országban?


tovább >>

Holland katona, német parancsnok

2023. április 23., vasárnap

A holland hadsereg minden harcoló alakulatának mostantól német katonák parancsolnak. Talán meglepő lehet ez, de a hollandok önként mentek bele. Hogy lehet ez és miért jó ez a hollandoknak?


tovább >>

Miről is szól a nemsokára esedékes "waterschap" választás?

2023. március 6., hétfő

Hollandiában nemcsak parlamenti, települési, tartományi választásokat tartanak, hanem 4 évente a 21 waterschappen összetételéről is szavaznak. De mi is ez a szervezet, amire akár mi, magyarok is voksolhatunk?


tovább >>

A legnagyobb és legjobb holland vállalat

2023. február 6., hétfő

Ismerd meg a veldhoveni ASML-t, Hollandia legnagyobb és egyben legjobbnak választott vállalatát.


tovább >>

Olvassatok még érdekességeket Hollandiáról:


Back to Top