Energiaszegénység Hollandiában

2024. április 9., kedd

Ha egy háztartás legsúlyosabb havi kiadása az energiahasználatból adódik, akkor ott jó eséllyel energiaszegénység áll fenn. Ez nem teljesen ugyanolyan kilátástalan élethelyzetet jelent, mint amit a magyarországi mélyszegénységről tudunk. Elég hozzá, ha a bérbeadó nem fektet hőszigetelésbe, jó minőségű, korszerű épületgépészeti megoldásokba, és/vagy ha a családfenntartó egyedül nevel gyerekeket, még akkor is, ha egyébként van munkája.

A 2021-2022-es energiaár-robbanás idején 10 holland háztartásból egy energiaszegénységnek számított. Ez 650.000 lakást jelent országszerte. A pénzügyi gondok negatív spirálját nemcsak a magas energiaár hozza létre, hanem a korszerűtlen és magas energiafogyasztás, amiből az érintetteknek nincs (ön)ereje kitörni, energiatakarékos beruházásokba fektetni, és sokszor az energiamegtakarítással kapcsolatos tudás hiánya, a spórolás hatásának alulbecslése is jelentős szerepet játszik.

Hollandiában 2024. január 1-vel szűnt meg az energiaárplafon, azaz az állam már nem védi meg a lakosokat a túl magas energiaárakkal szemben. Ennek az az oka, hogy 2023-tól ismét stabilizálódtak az energiárak, de ez nem jelenti hosszútávon, hogy újra pazarolhatunk, pancsolhatunk, füstgázokat pöföghetünk nyakra-főre.

Az energiaszolgáltatók egyre tudatosabb fogyasztót nevelnek a hollandokból, azaz számokkal, mérésekkel, műszaki megoldásokkal, piaci trendekkel kapcsolatos támpontokkal segítik a napelemes, hőszivattyús, villanyautós beszerzéseket és magát az árammal vagy gázzal való spórolást.

Az elektromos hőszivattyúk nemcsak a gázfelhasználás teljes kiváltására, hanem hibrid megoldásként mintegy 70%-os spórolásra alkalmasak, ráadásul a helyi levegőminőség is jobb lesz tőlük. Az a holland háztartás, aki évi átlagosan 190-szer mos és régebbi mosógépe van, az mosásonként 0,88 kWh áramot fogyaszt az átlagos 0,55 kWh helyett. Ha hajlandó 30 fokon mosni 60 helyett, illetve nagyon piszkos ruhák esetén öko-üzemmódban mos (egy mosás tovább tart, a ruha többet ázik, de a gép spórol a vízmelegítésen), azzal megfelezi a mosás költségeit. Új mosógép vásárlása esetén minimum A energiacímke, és a gépi szárítás mellőzése javasolt.

Energiaszegénység Hollandiában

A kép forrása: PIxabay

A háztartási gépek közül a hűtő és a fagyasztó gyakori leolvasztása javasolt. Mindez évente 6x, mert 2 miliméter jégréteg már 10% energiahasználat-növekedéssel jár. A stand by üzemmód mellőzésével, kikapcsolható hosszabbítókkal, a töltők kihúzásával (ha nincs rajta épp a telefon) szintén látható mennyiségű áram spórolható meg. A LED-izzók 85%-kal takarékosabbak, mint a hagyományos izzók, így cseréjük néhány hónapon belül megtérül már. Ez évente 70-150 eurós megtakarítást jelenthet háztartásonként. A rövidebb idejű zuhanyzás, takarékos zuhanyfej (például esővíz-zuhany helyett gyors és szűk vízsugár) a vízhasználatra is jó hatással van, a radiátor ventilátorok (amitől gyorsabban lesz jó meleg a szobában) pedig további 10%-ot képesek spórolni a fűtési költségeken. Ezen túlmenően minden egy fokos hőmérséklet-csökkenés a termosztáton 80 eurót tud jelenteni évente.

Az energiaszegénység felszámolásában a helyi önkormányzatok is szerepet vállalnak. Több nagyvárosban, így Amszterdamban, Eindhovenben vagy Tilburgben is kérvényezhető Energiebox, mely egy energiaspórolós kezdőszett a rászorulók részére. A tilburgi önkormányzat a kommunikációs- és segédanyagok mellett energiacoach-okat is alkalmaz, akik a rászoruló családokkal együtt gondolkodva, lépésről lépésre segítik a reménytelen helyzetbe került háztartásokat. Külön információs csomagokat biztosítanak a segítő szakembereknek és az érintett lakosoknak, akiknek gyakran az önálló tájékozódás, vagy a saját pénzügyi helyzetük tudatosítása is komoly gondot okoz.

A legszegényebb családoknak a háztartási nagygépek cseréjében, hőszigetelésre való támogatás-igénylésben és a mindennapi spórolásban is segítenek. Mindemellett olyan önkéntes kezdeményezések is igénybe vehetők, mint a Klimaatklussers, akik tervet és pénzügyi számításokat állítanak össze a lakossági lakáskorszerűsítéshez.

A tilburgi energiacoachok további lakberendezési megoldásokra hívják fel a figyelmet, mint a függönyök helyes használata, az otthon viselt meleg ruházat, a praktikus szellőztetés és a helyiségek egyedi fűtési lehetőségei. Azaz minden, amit otthonról, a kelet-európai szűkös 90—es évekből mi is ismerünk:

  • A függöny ne takarja el a radiátort, de legyen vastag és képezzen szigetelő-réteget az ablak és a függöny közötti tér

  • Ne az egész házat fűtsd fel, csak azokat a szobákat, ahol éppen tartózkodsz

  • Izoláld a kis réseket, nyílásokat az ablakok és az ajtók mellett

  • A tökéletes levegő-cseréhez elég a napi 10-15 perces szellőztetés

  • A hűtő 10 cm-re legyen a faltól, hogy legyen helye a hőleadásnak

  • Legyen tele a mosó- és mosogatógép, ha használod

A spórolást a „takarékos, tehát jómódú” hollandok egyébként újra tanulják, és ebben a legjobban a napelemes-elektromos autós családok teljesítenek, akik saját házban, hőszivattyús vagy távfűtéses lakásban élnek. Aki szeret sportot űzni a energiaspórolásból, az mindegy hogy szegény vagy gazdag, mert a lényeg, hogy a környezettel is jót tesz.


Back to Top