Babát várva Hollandiában
Várandós vagyok és most mi a teendő ???!!!

Először is, gratulálunk! :)

Lépésről lépésre

1.    Ha kimarad a havi vérzesed, akkor otthon készíthetsz egy terhességi tesztet. Ha az pozitív, akkor 99%, hogy terhes vagy.


2.    Keress a telefonkönyvben vagy az interneten egy szülésznőt - (verloskundige) -, aki a közeledben lakik és jelentkezz be nála. Kapsz egy időpontot kb. 6-8 hetes terhesen, azonban van, ahol direkt egy héten belül akar a szülésznő veled talákozni, hogy el tudja dönteni, hogy szükséged van-e a kórházi terhesgondozásra, vagy ő ellenőrzi a terhességedet.
Egy működő magyar praxisról tudunk Hollandiában, ők a Bába verloskundigen praxis.


3.    Ha még nincs betegbiztosításod, nagyon gyorsan köss egyet . A holland egészségügy nagyon sokba kerülhet, ha nem vagy biztosítva. A kórház és a szülésznő, illetve a rendszer valamennyi szereplője csatlakozott a nemzeti nyilvántartáshoz, így pár percen belül kiderül, ha nincs biztosításod. Ebben az esetben a szülésznő kéri, hogy fizess előre. Egy alapbiztosítás elég a szülésre és a gyerekágyra. Tájékoztasd a betegbiztosítót a terhességedről.

 


4.    Kezdj el egészségesen élni. Ne dohányozz, ne kabítószerezz és ne igyál egy csepp alkoholt sem. Ha még nem szedtél folsavat, kezd el most. Speciális, terheseknek javasolt multivitamint is kezdj szedni.(zwangerschap multivitamine)


5.    A munkahelyeden kb 12-ik héten szokás elmondani a boldog hírt. Ez fontos, mert Hollandiában is a munka törvénykönyve védi a kismamákat. Dolgozni szabad, ha minden rendben van, a terhesség 36-ik hetéig.


6.    Kraamzorg:  Gyerekágyas gondozónő fogadása. Ezt a terhesség első felében már el kell intézni, kb. a 15. héten.  Ez a szülést követő 8 napban, összesen 24 órában kötelezö, illetve szigorúan ajánlott. (Hollandiaban Baba kraamzorg latja el a magyar kismamakat).


7.    Ha a szülés után dolgozni akarsz, akkor a terhesség 16-ik hete körül nézz körbe gyermekmegőrző ügyben - kinderdagverblijf/gastouders.


8.    Irány a fogorvos. Nagyon fontos lépés, a gyulladt íny koraszülést is okozhat. A legjobb egy mondhygenische rendelőt felkeresni.
A néphiedelemmel ellentétben a terhesség alatt szabad, sőt kell a fogakat kezeltetni. A kezelés alatt kapott fájdalomcsillapító helyileg hat és nem árt a babának.

 

A  remek tanácsokat és információkat köszönjük a www.verloskundigenpraktijk-baba.nl oldal kollégáinak!


Back to Top