Tippek kezdő hollandiai vállalkozóknak

2017. június 9., péntek

Azt mondják, a hagyományos alkalmazotti lét már sosem lesz olyan biztonságos, mint régen, és ha nem akarjuk megvárni, hogy robotokra cseréljen le a munkáltatónk, akkor jobb lesz pár lépéssel előttük járni. Hollandiába érkezvén egyébként is bizonyos személetváltásra lesz szükségünk: ha a határozatlan munkaszerződésben, teljes állásban gondolkodunk, ráadásul a párunk is ugyanilyen feltételekre vágyik, akkor az logisztikailag és az időmenedzsment szempontjából szinte biztosan komoly kihívások elé fog bennünket állítani: költözünk, csillagászati albérlet-árat fizetünk, ingázunk 100-nál is több kilométert, ülünk a dugóban, állunk a vonaton... Szóval leggyakrabban ennél kevesebbel kell beérnünk, a kezdetekkor legalábbis biztosan.

Aki a tanulmányait nem túl piacképes területen végezte, és kedvet sem érez például a PHP programozás megtanulásához, az a szíve mélyén érezze magát továbbra is ugyanolyan értékes munkaerőnek mint bárki más, de el kell fogadnia, hogy szinte mindig csak a nyelvtudásával arányos szintű elismerésre, megbecsülésre számíthat. Ez a friss határátkelőknek tényleg olyan érzést kölcsönöz, mintha két életük lenne, és most a másodikat teljesen elölről kellene elkezdeniük... A nyelvtanulás tehát alap, ezúttal azonban az érvényesülés egyéb aspektusaival foglalkozunk.

Tippek kezdő vállalkozóknak Hollandiában

A teljes kilátástalanság, csapdahelyzet, áttörhetetlen fal és üvegplafon-érzés helyett kihasználhatjuk Hollandia vállalkozóbarát oldalát, gondolkodhatunk projektekben, lehetünk szabadúszók, dolgozhatunk online, és persze saját üzletet is bátran nyithatunk. A nyitott szemlélet, a tanulás, a tájékozódás, a befektetett idő ezeken a területeken is jó eséllyel fog megtérülni. Ingyenes tájékoztató napokból, szakmai segítségnyújtásból szerencsére bőven van választék.

A Holland Expat Center South Eindhovenben idén számos pénzügyi, vállalkozói programot szervezett. Májusban például a kereskedelmi kamara, a Startups Foundation és a Rabobank részvételével egy remek tájékoztató napot tartottak kezdő vállalkozók számára. A kereskedelmi kamara (Kamer van Koophandel, más néven Chamber of Commerce) lényegében minden vállalkozáshoz szakmai támogatást nyújt, és ösztönzi a mind további sikeres működést. Jó hír, hogy a cégalapítás számlanyitással együtt 48 órán belül meg is van, üzleti tervet pedig csak hitelfelvételhez kell készíteni. Kezdésként az egyéni vállalkozói forma - zzp - is elég lehet. A szigorú munkaügyi szabályok miatt a szakemberek a Kft. (hollandul BV) formát ajánlják, ha alkalmazottaink is vannak, mivel egy hosszabb betegszabadságra kerülő alkalmazott különben könnyen be tudna dönteni akár egy jól menő családi vállalkozást is. Ez azért különösen sarkalatos kérdés, mert az egyéni vállalkozók ugyanakkor rendkívül kedvezően adóznak Hollandiában (is). Aki kimondottan Eindhovenben gondolkodik, annak a Brainport nagyon sokat jelenthet a kapcsolatok, lehetőségek feltérképezésében.

A következő eindhoveni esemény 2017. június 14-én lesz pénzügyi tudatosság témában, a The Hub for Expats és az Expat Center közös szervezésében.

A Kamer van Koophandel irodái számos holland nagyvárosban elérhetők, előzetes időpont-egyeztetéssel bármikor felkereshetők, de rendszeresen szerveznek előadásokat, workshopokat is többek között vállalkozáskezdéshez, üzleti tervkészítéshez, fenntartható vállalkozás kialakításához is.

Tippek kezdő vállalkozóknak Hollandiában

Nem biztos, hogy csak több ezer eurós tagdíjjal, méregdrága szakkiállításokkal kapunk zöld utat a további, kellő szintű tájékozottsághoz. A holland-magyar vonalon mozgó vállalkozásoknak a Hungarian Business Network nyújt kapcsolatépítési és szakmai lehetőségeket, kiváló szakmai programokat. Üzleti információkért jó szívvel ajánljuk a Hágai Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodáját is.

A vállalkozó nők szervezetei közül különösen a Women's Business Initiatieve International szimpatikus. Aki komolyan gondolja és kisebb anyagi áldozatot is bevállal, annak az idei vállalkozásnyitási szemináriumait ajánljuk, melyekre 2017. november 16-án, a hágai World Trade Centertben kerítenek sort.

Végül pedig, aki most kezdi a lehetőségek feltérképezését, és éppen Eindhovenben jár, annak a június 11-i Expat Fair Eindhoven & International Festivalt ajánljuk, ahol számos kiállítóval, workshoppal, a nemzetközi gasztronómia és kultúra képviselőivel, kézműves termékekkel és készítőivel találkozhatunk. Magyar vonatkozásban mi elsősorban a Dorothee juweelre vagyunk különösen kíváncsiak :-)

A fesztiválra a belépés ingyenes, ezen a linken lehet regisztrálni:

Gyertek minél többen!


Back to Top