A holland háziorvosi rendszerről

2016. június 12., vasárnap

A hollandiai háziorvosi rendszerről igen nagy vonalakban már volt szó. A magyar és a holland szisztémában természetesen vannak közös pontos és vannak olyan eltérő részletek is, amelyekről nem árt, ha tudunk. Azonos az, hogy az egészségügyi ellátás alapja a háziorvos. Probléma esetén hozzá kell fordulni, ő dönti el, hogyan tovább, ő ad beutalót, javasol kezelést. Az is megegyezik, hogy háziorvoshoz be kell jelentkezni, azaz egy orvost kell keresni, akihez mint leendő páciens, regisztrálunk.

Talán ennél a pontnál érezzük az első különbséget, ugyanis háziorvost találni nem egyszerű. Nem az ellátottsággal van probléma, hanem kapacitáshiány esetén az orvos minden további magyarázat nélkül elküldhet. Sajnos, sokszor el is küld...

Aztán, ha már rátaláltunk a megfelelő orvosra, aki fogadni is hajlandó bennünket, jellemzően még mindig a magyar egészségügy keretén belül akarjuk megoldani testi-szervi-lelki bajainkat... Valahol ez természetes, hiszen ismeretlen rendszerrel, országgal kell „megküzdenünk”, ráadásul a legtöbbször hiába jó a nyelvtudásunk, az anyanyelvünkön magabiztosabban tudunk intim, illetve rémisztőnek gondolt tüneteinkről beszélni. Hollandiából azért igen nehéz magyar szakorvosi ellátást kapni, és hacsak nem akarjuk a vakációinkat magánklinikákon vizsgálatokkal tölteni, külön fizetni érte. A legtöbben csináltunk már ilyeneket, nincs vele semmi gond a plusz költségeken és az időn kívül, kitűnő magyar orvos vannak, de azért... A hollandok között is akad olyan, aki Belgiumba vagy Németországba jár magánklinikákra, sőt lehet erre a célra külön biztosítást is kötni, de nem ez a jellemző.

Háziorvos Hollandiában

Ott van persze az internet is, amely egészséggel kapcsolatos információihoz komoly kritikai érzék szükséges, gyakran komoly forrásellenőrzés mellett. Mondjuk, tetszőleges testrészünk tetszőleges gyulladásával kapcsolatos keresésre, egy jól álcázott életmód-, vagy termék-, illetve szolgáltatás reklámba futunk bele, a kellő ijesztgetéssel megalapozva, tekintélyesnek látszó (vagy akár ténylegesen tekintélyes) szakemberek vagy magánklinika tollából. És ha eddig a pontig eljutottunk, akkor nyugodt szívvel fordulhatunk újra a holland háziorvoshoz! :) Még akkor is, ha esetleg nem lennénk vele elégedettek. Hiszen nem árt ha tudjuk, bármikor gond nélkül válthatunk háziorvost! Persze, a fent említett kapacitáshiány nem könnyíti meg a váltást, de ne adjuk fel a hozzánk passzoló huisarts megtalálását!

A magyar rendszertől egy kissé eltérően, a holland dokihoz kizárólag időpont egyeztetést követően tudunk bejutni. Ezt pedig az orvos asszisztensével tudjuk megbeszélni. Ő egyébként az „első védvonalnak” számít, hiszen sokszor lehet olyan érzésünk, hogy a legfőbb feladata az, hogy lepattintson bennünket... Ez annyiban igaz, hogy ki kell szűrnie az olyan eseteket, akik drága orvosi munkaidő felhasználása nélkül is jobban lesznek. Viszont, ha már megvan az időpont, akkor feltétlenül említsük meg, hogy ha esetleg több kérdésünk is lenne. Ilyenkor több időt szán ránk az orvos, nem szervezik ránk a következő beteget, nem kell egyik félnek sem a szűkös időkorlát miatt aggódnia.

Holland háziorvosi rendszer

Nyilván mindenhol vannak jó és sajnos kevésbé jó orvosok is. De talán nem túlzás kijelenteni, hogy a holland háziorvosnál jó kezekben vagyunk. Az biztos, hogy a magyarországitól eltérő a hozzáállás – például a lázcsillapítás tekintetében -, illetve sokszor érezhetjük úgy, hogy nekünk kell neki megmondani, hogy mit szeretnénk. A paracetamol is csodaszernek tűnhet, hiszen annyiszor halljuk a doktornál, mint megoldást az adott problémánkra.

De ne hagyjuk magunkat, nyugodtan tárjuk fel előtte, hogy bizalmatlanok vagyunk a holland egészségüggyel szemben. Még akkor is, hogy ha egy holland kutatás szerint a kötekedő betegeket könnyebben félrekezelik :) Meg fogjuk tapasztalni, hogy orvosunk javasolni fogja, hogy ne kérjünk párhuzamos vizsgálatokat Magyarországon, mert itt is megkapunk mindent, amire szükségünk van, hiszen van legalább egy alapbiztosításunk. Bármilyen szűrést, vizsgálatot, kezelést – amire szükségünk van. Legyen az akár pszichológus, dietetikus, fizioterapeuta, kardiológus vagy meddőségi kezelés. Talán nem véletlenül Hollandia vezeti az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorát...

Holland egészségügy

Ezt alátámasztandó, illetve tudatosságunk fejlesztéséhez is jó, ha megismerkedünk a www.thuisarts.nl honlappal.

Ezen, a Holland Háziorvosok Szövetsége – NHG - által üzemeltetett oldalon megbízható, hiteles információkat kapunk arról, hogy mit tegyünk, hogy egészségesek maradjunk, illetve ha mégis betegek lennénk. A legkülönfélébb betegségekkel kapcsolatban, A-tól, Z-ig. Mint ahogy a lenti képen, az influenzával kapcsolatban is láthatjuk azt, hogy tájékozódhatunk:

  • miről is van szó röviden,
  • mik a tünetei,
  • mi okozza,
  • kik tartoznak a veszélyeztetettek közé,
  • mik a tanácsok vele kapcsolatban,
  • illetve milyen gyógyszerek, kezelések javasoltak.

Holland egészségügy

A Háziorvosok Szövetségének információforrásként, a fentihez hasonló céllal és tudással mobil alkalmazása is van: Moet ik naar de dokter néven mind Androidra, mind Iphonera letölthető.

Mindent egybevetve: fel a fejjel! Ha az orvostudománynak meg is vannak a maga korlátai - anyagi értelemben is, hiszen az Isten pénze nem elég arra, amit manapság egészségügyre költeni lehetne -, a holland rendszerben nagyon is jó esélyünk van meggyógyulni, emberhez méltó életet élni!


Back to Top