Tippek a hollandiai lakáskereséshez

2016. október 1., szombat

Vendégszerzőnk, Gere Krisztina cikke.

Hollandiába kerülve igen hamar szembesülünk azzal a ténnyel, hogy megfelelő lakást, illetve házat találni nem könnyű. Megfelelő környéken és megfelelő áron még nehezebb.

Legális szállásra, bejelentett lakcímre a következő öt módon tehetünk szert:

  • Ha lakást vásárolunk,
  • Ingatlanközvetítőtől,
  • Magánszemélytől bérelve,
  • Szociális lakást igényelve, amennyiben jogosultak vagyunk,
  • “Antikraak” lehetőséget keresni.

 

A lakcímbejelentést csakis te intézheted, ne hidd el, ha valaki azt mondja, hogy bejelentett, nem lehetséges. A következő két módon lehet bejelentkezni egy lakcímre: személyesen a helyi önkormányzatra besétálva egy lakásbérleti szerződéssel; illetve online, a DigiD kóddal bejelentkezve a bérleti szerződést digitálisan elküldve/oldalra feltöltve.
Amennyiben ezt a kódot és a szerződésed odaadod valakinek, az be tud jelenteni. De nem tanácsos így tenni, hiszen a DigiD egy digitális aláírás és visszaélésekre ad lehetőséget, ha megosztod valakivel. Családtagnak megmondani a jelszót még érthető, de pl munkaadódnak soha ne add meg.

Lakásvásárlást a bankodon keresztül tudsz intézni, de szigorúak a feltételek. Ideiglenes munkaszerződésre nem adnak hitelt, csak ha határozatlan idejű szerződésed, vast contract-od van. Természetesen a bevétel nagysága sem mindegy, ez alapján határozzák meg a havi törlesztőrészletet.

Az ingatlanközvetítőt alap esetben a havi bevétel nagysága érdekli, illetve, hogy milyen munkaszerződésünk van, mennyire stabil a helyzetünk. A havi bérleti díj 5-600 eurónál kezdődik és akár 1500-ig vagy feljebb is mehet rezsi nélkül. Persze nyilván több tényező játszik szerepet, például a lakás mérete, hogy bútorozott e, milyen környéken van, stb. 
Némely közvetítővel meg lehet egyezni munkaszerződés nélkül is, ha van elég pénzünk letenni a kauciót, esetleg előre további 2-3 havi lakbért. Az ingatlanközvetítő makelaar hollandul, ha a városod nevével ezt beírod a google-be, lesz bőven találat, amiből válogathatsz. A regisztráció általában 20-25 euró körül mozog.

Magánszemélytől való bérlésre ismerősökön és hirdetéseken keresztül tehet szert. A következő oldalakon érdemes például körülnézni:

Ezen kívül persze a különböző Hollandiában élő magyarok facebook csoportjaiban is érdemes kérdezgetni, főleg, akinek még nem megy a holland.

Szociális lakásra a helyi önkormányzatnál adhatunk be kérvényt online, szintén DigiD kódot használva. Azonban a várakozási idő az egy évet is meghaladhatja. Az igénylési feltételekről bővebben a linken olvashattok.
Jellemző az, hogy hetente két lakásra lehet jelentkezni. Ha ezt tényleg minden héten megteszed, azzal növeled az esélyeidet és rövidül a várakozási idő, hiszen egyre feljebb kerülsz a listán. A kiosztásnál, odaítélésnél a legfontosabb szempontjaik, hogy milyen régóta beregisztrált a jelentkező és mennyire aktívan jelentkezik a felajánlott lakásokra.
Az ilyen lakások bérleti díja 350-550 között mozog, rezsi nélkül. Amikor erre a szolgáltatásra/weboldalra beregisztrálsz, szintén meg kell adni az összbevételed nagyságát. Ennek alapján csak olyan lakásokat ajánl fel a rendszer, amit még megengedhetsz magadnak, ami ebben az értelmezésben a fizetésed harmada lehet maximum.

Attól függetlenül, hogy kitől bérelsz, törvény szabályozza, hogy a jövedelmeddel arányosan maximum mennyiért bérelhetsz lakást. A felső határ az összbevételed harmada, ez vonatkozik a vásárolt lakás havi törlesztőrészletére is.

Attól függően milyen városban élsz, írd be a google-be a város nevét és azt, hogy sociale huurwoningen. Onnan már megtalálod a helyes utat, ha ilyenre szeretnél regisztrálni, aminek díja általában 10-15 euró.

Végül, de nem utolsó sorban a legolcsóbb verzió az “antikraak”. A befoglalás ellen jött létre, ami például Angilában is nagy divat, hogy az üresen álló lakásokat önkényesen elfoglalják. Ennek és persze a hajléktalanság visszaszorítására találták ki. Törvényben meghatározott, hogy ha egy adott ideig üresen áll egy lakás, ki kell adni olcsón: ez az ún “leegstandwet”.
Vannak különböző cégek, akiknek a profiljuk az, hogy ezeket kiadják. A bérleti díj 150-200 euró között van, rezsi nélkül. Azonban a bérleti szerződés, amit tőlük kapsz, csak ideiglenes és határozatlan időre szól, egy hónapos felmondási idővel. Persze általában nem lehet tudni, mennyi ideig lakhatsz ott, lehet, hogy csak fél évig, de tudni olyanról is, akinek volt szerencséje három évig ezzel a lehetőséggel élni. Ha költözni kell, megpróbálnak egy másikat találni, felajánlani. Egy másik alapvető különbség, hogy például ha a lefolyó eldugul, vagy kitörik egy ablak, ahhoz neked kell szerelőt hívni és saját költségen megjavíttatni. Ha makelaar-tól van szerződésed, ilyenekre ők garanciát adnak, de tőlük nem is kapsz ennyiért lakást… Érdemes lehet biztosítást kötni ilyen esetekre.

Kezdetnek jó megoldás lehet az antikraak, mivel közben lehet a szociálisan kiutalt lakásokra is jelentkezgetni, közben telik az idő, feljebb kúszol a listán. Sőt, ha az antikraak-ot el kell hagyni, és be vagy regisztrálva a sociale huurwoningen-re és aktívan jelentkezgettél, akkor az a tény, hogy el kell hagynod a lakást ahol élsz elég arra, hogy sürgősséget kérj és feljebb raknak a listán. Lehetséges, hogy egy hónapon belül kapsz egyet, pont amennyi idő van az antikraak elhagyására.
Ha az antikraak-ot választod, szintén google-be be kell írni a város nevét + wonen met antikraak. A regisztrációs díj 15-20 euró között mozog.

Ha “antikraak”-al bérlünk, nem jár, de minden más esetben a lakbérre is igényelhetünk szociális támogatást, ez az ún. huurtoeslag. A feltételekről bővebben itt olvashattok.
Amennyiben jogosultak vagyunk, a következő oldalon adható be a kérvény.

Mindenkinek sikeres lakáskeresést kívánunk! :)


Back to Top