Tippek hollandiai álláskereséshez

2018. január 28., vasárnap

Az esélyeket latolgatva biztató, hogy 2017-ben jól teljesített a holland gazdaság, rekord magas volt a foglalkoztatottság, ezzel egyidejűleg csökkent a munkanélküliek száma. Hollandiában nem nehéz fizetett álláshoz jutni, de mivel az ország vendégmunkásokra szorul, ezért az alacsonyan fizetett, kedvezőtlen időbeosztású (pl. műszakváltás, változó óraszám, hetekig tartó üresjáratok), különösebb nyelv- és szaktudást nem igénylő pozíciókra sok helyütt külföldieket alkalmaznak, és a toborzókat nem különösebben érdekli, ha túl okos vagy, és szebbre-jobbra vágynál. Így ez főleg azoknak igazán jó hír, akik fél lábbal még Magyarországon vannak, de a pénz jól jön a hiteltörlesztéshez.

1. Munkaerőközvetítők

Persze, valahol el kell kezdeni és szerencsére kezdőknek tökéletes munkát kínáló munkaerőközvetítőkből rengeteg van Hollandiában. A legtöbben valamelyik uitzendbureau-n keresztül kezdik el hollandiai életüket. A magyarországi állapotokhoz képest elsőre biztosan furcsa, hogy mennyire szerves részét képezi a holland gazdaságnak a közvetítőkön keresztüli foglalkoztatás, de hamar megszokjuk majd. Az uitzendbureau-k főleg a képzettséget nem - és igen sokszor különösebb nyelvtudást sem - igénylő területekre keresnek munkatársakat: ilyen például a logisztika, mezőgazdaság, termelés, stb.. Érdemes az irodák honlapjain regisztrálni, a meghirdetett állásokra jelentkezni, de sok esetben a személyes érdeklődés is munkához jutást eredményezhet. Persze uitzendbureau sem kizárólag betanított munkákra keres jelentkezőket: találhatunk villanyszerelőnek, CNC esztergályosnak, vagy akár háziorvosnak, mérnöknek szóló ajánlatot is.

Tippek hollandiai álláskereséshez

Szak- és nyelvtudás birtokában talán már lassabban megy képzettségnek megfelelő állást találni, de így sem lehetetlen, így akinek mindenképpen Hollandia a szíve csücske, azoknak az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni:

2. A Randstad és Eindhoven,

illetve a nagyobb egyetemek azok, melyek igazán nemzetközinek mondhatók, így angol nyelvtudással is remek pozíciókat kínálnak az expatoknak. A monsterboard.nl, indeed.nl vagy az xpatjobs.com, undutchables.nl remek tájékozódási felületek a felhozatalról. Az utóbbi időben „Krapteberoepen” (hiányszakmák) a műszaki-építési szektorban, az IT, egészségügy, gazdasági, pénzügyi, oktatási területen mutatkoztak, illetve az említett vendégmunkásokat hívogató területeken (logisztika, kertészet, vendéglátás).

Ha már a kiszemelt város is megvan (például a párod már talált munkát, Te még nem), akkor a helyi expat centereket érdemes követni a facebookon, a honlapjukon, és részt venni az eseményeiken. Általában álláskeresési tippjeik is vannak, szerződött partnereik önkéntes állásokat is kínálnak.

Ha a kiszemelt cégek listáját is kipipáltad, akkor érdemes követni a LinkedInen, amit a hollandok előszeretettel használnak networkölésre.

3. Hollandul tanulás

Még a nemzetközi cégeknél is jól jön a holland nyelvtudás, mert nem mindegy, hogy be tudunk-e kapcsolódni a munkahelyi információ-áramlásba. Egy-két évet simán ki lehet bírni nyelvtudás nélkül, hosszabb távon azonban a legfontosabb, hogy ne maradjunk elszigeteltek. Az angol nyelv csapdája, hogy a társalgás színvonala mindig a legszerényebb nyelvtudású beszélgetőpartner szintjéhez tendál, így a sztorimesélés sokszor megreked a „crazy”, „funny” és „cool” jelzők színvonalán.

Hollandul, holland munkakultúrában dolgozni pedig jó eséllyel elégedettséggel építgethetjük karrierünket: a hierarchia lapos, a hangnem közvetlen, véleményt mondani szabad, és a versengés helyett inkább a csapatmunkára, együttműködésre helyezik a hangsúlyt.

Niet alles persoonlijk nemen” azaz nem kell mindent magunkra venni, a munkahelyi játszmákban a sértődés, pletykálkodás nem olyan elterjedt, mint Magyarországon, persze nehéz ezt egy egész országra általánosítani, mindenesetre tekintsük ezt is biztató jelnek.

Tippek hollandiai álláskereséshez

4. Fizessünk be egy-egy álláskereső workshopra

A Together abroad rendszeresen szervez eseményeket, Eindhovenben és Tilburgben pedig az Expat Spouses Initiatieve a legaktívabb ez ügyben. Megtudhatjuk azt is, milyen a jó önéletrajz, mik a leggyakoribb hibák, elutasítási indokok.

5. Menjünk el egy Expat Fairre

Hágában, Amszterdamban és Eindhovenben rendszeresen rendeznek expatoknak szóló vásárokat, és jellemzően a toborzóirodák standjainál áll a leghosszabb sor. A kisebb szektorok (pl. laboratóriumi és kutatómunka) szintén rendeznek saját állásbörzét, ezek olykor fizetősek, de érdemes itt is tájékozódni. A legnagyobb karrierbörzékre is érdemes regisztrálni.

6. Járjunk szakmai rendezvényekre

Hollandia egy börze-nagyhatalom, folyton van valamilyen rendezvény, ráadásul Belgium és Északrajna-Vesztfália is autóútnyi távolságra vannak. A beursagenda.nl oldalon minden ilyen irányú érdeklődésünket kielégíthetjük.

Szakterületünkhöz kapcsolódó kérdésekkel a hágai nagykövetség kereskedelmi irodájához is fordulhatunk, valamint a Hungarian Business Networknek is remek szakemberek a tagjai.

Tippek hollandiai álláskereséshez

7. Fejvadász, coach, loopbaanadviseur

Nagy segítség, ha a szakterületünkön sikerül fejvadászt találni, ők megszervezik az interjúinkat, segítenek a bértárgyalásban és sok-sok hasznos infóval támogatnak. A legnagyobb mérnökcégeknek viszont általában saját fejvadásza van, így őket közvetlenül érdemes követni.

Ha bizonytalanok lennénk, sokat segít egy expat coach, aki angolul, vagy akár a saját anyanyelvünkön is segítséget tud nyújtani. A nokkulfoldon.hu remek online tréningeket kínál, személyes coachinghoz pedig Logemann Zsófia praxisát ajánljuk, aki évekig Hollandiában élt, így a magyar és holland munkaerőpiaci kérdésekben is jártas.

A loopbaanadvies.net (karriertanácsadó) pedig mindenkinek segít, aki elakadt, aki állást változtatna, tanulna még. A tanácsadók országos hálózata révén biztos találunk lakhelyünkhöz közel megfelelőt.

8. Tanulás

Ha a gyanús keletre rakott le a gólya, akkor a diplomád, referenciáid nem biztos, hogy sokat mondanak a leendő holland munkáltatódnak. A diplomahonosítás nem kötelező, de jól jöhet, így előre érdemes vele készülni, kérdéseinket a linken található címen tehetjük fel ezzel kapcsolatban.

Ugyanakkor a továbbtanulásba fektetés megtérül, sokszor már egy-két elvégzett év is hatalmas előnyt jelenthet a munkaerő-piacon. A PhD ösztöndíjak például megfelelő megélhetést és perspektívát jelenthetnek „új életünkhöz”. Továbbtanulással kapcsolatos információk a onderwijsraad.nl oldalon találhatók.

9. Inkább vállalkozzunk!

Kezdő vállalkozóknak szóló cikkünk sokat segíthet az eligazodáshoz. A freelance.nl honlapon klassz projekteket, illetve projekt ötleteket találhatunk szárnypróbálgatásainkhoz.

Kom op, ga weer aan de slag! - az álláskeresés önmagában is komoly munka, legyetek sikeresek ebben is!


Back to Top