Holland egészségügyi rendszer
Az alábbiakban a holland egészségügy rövid leírását találjátok. Az egészségbiztosításról bővebben itt olvashattok.

 

Háziorvos:

Mint sok más országban, Hollandiában is az egészségügy alapja a háziorvos. A legtöbb esetben hozzá kell fordulni panasz esetén. Ő dönti el, hogyan tovább.

- huisarts (háziorvos) hétköznap 9.00 től 17.00-ig rendel (sok helyen telefonos időpontegyeztetés kell).

- huisartsenpost (háziorvosi ügyelet). Munkaidőn kivül és hétvégi napokon a háziorvosok egyesülnek egy központi helyen. Itt több háziorvos ügyel 17.00-09.00 között. Ide csak telefonos bejelenkezés után lehet elmenni - sokszor sokkal későbbi időpontot kapsz.

Részletesebb információt a holland háziorvosi rendszerről a kapcsolódó cikkünkben találtok!

 

Ambulancia:

- SEH (spoed eisende hulp). Ide a huisartsenpost, vagy a huisarts utal be. Nem kell időpont hozzá, de a várakozási idő az esettől függően több óra is lehet. Erről még azt kell tudni, hogy ha csak úgy valaki besétál - kötelesek segíteni biztosítás nélkül is (de "elvehetik" és lemásolhatják az útleveled és elküldik a holland címedre a számlát). Itt képzett SEH orvosok dolgoznak, akik feladata a betegségek szűrése. Ha szülészeti/nőgyógyászati panasszal mész az SEH re, akkor mindig egy szülész/nőgyógyász néz meg, de nagyon sokat kell várni.

Díjak:

- huisarts/háziorvos: a háziorvosi vizit ingyenes (így nyugodtan fordulj a háziorvoshoz), de a gyógyszer amit felír, az a kötelező önrészig fizetendő. Az önrész összege 2016-ban 385 euro. Ez az összeg évente változthat,  a minisztérium döntése függvényében.

- huisartsenpost/háziorvosi ügyelet: munkaidőn kívüli és ingyenes (de sok várakozási idővel kell számolni) -a felírt gyógyszer szintén az önrészig fizetendő.

- SEH/ambulancia (133.50-291 euro között fizetendő - ha nincs holland biztosításod)

Érvényes biztosítás esetén egy ambuláns kezelést 256 euro-ban számítja a biztosítód - ha indokolt! - így az önrészt ezzel kimeríted.

- apotheek/gyógyszertár: a gyógyszertárban a fizetés változó (gyógyszertárfüggő)

1- kifizeted a gyógyszert és elküldöd a számlát a biztosítódnak - az pedig az önrészen felül visszatérít - ez az általános gyakorlat.

2 -nem fizeted ki helyben, csak igazolod a biztosításodat (útlevél és biztosítási kártya) - majd a biztosító küldi a gyógyszerről a számlát, vagy annak részösszegű számláját, vagy az önrész feletti értesítőt (saját körzeti gyógyszertáraknál működik).

- önrész: érvényes betegbiztosítás része az önrész - naptári évente számolják és ha elérted a limitet (kifizetted az önrészt) a további gyógyszerek (és ambuláns esetek) ingyenesek - azokról már csak értesítést kapsz a biztosítódtól

Ha panaszod van, mindig törekedj arra, hogy hétközben 9.00-17.00 között menj a huisarts-hoz, vagy munkaidőn kívül a huisartsenpost-hoz, mert a SEH (ambulancia) fizetős - így megspórolhatsz magadnak sok pénzt és főleg sok-sok órát, amit egyébként a várakozással töltenél el!

Létezik itt Hollandiában egy olyan ingyenes segítség az orvosi vizsgálatokon, ami tolmácsszolgálat az orvosi ellátáshoz. A neve: tolkentelefon. Ezt szükség esetén rögtön kérni kell, mikor az első időpontot kéred telefonon a rendelőbe. Ha sürgősen kórházba kerülsz kérd az osztályos nővért - Ő segít ebben.

Kórházi szakorvoshoz - nőgyógyász, belgyógyász, szemész, fülész, stb.  -  kizárólag háziorvosi beutalóval juthatsz be. Hollandiában a magánorvosi rendeles nem ismert rendszer, a háziorvos dönt minden esetben.
Szülésznő, fizikoterápia, fogorvos beutaló nélkül látogatható, valamint nem számít bele az önrészbe.

Az egészségügyi rendszer leírását köszönjük a www.verloskundigenpraktijk-baba.nl oldal kollégáinak!

 


Back to Top