Hollandiában élő magyarok számára elérhető támogatások
Hollandiában élő magyar állampolgárok részére az alábbi támogatások érhetők el:

  • albérlet támogatás - "huurtoeslag",
  • egészségbiztosítási támogatás - "zorgtoeslag",
  • gyermekekkel járó költségek támogatása - "kindgebonden budget",
  • bölcsödei támogatás - "kinderopvangtoeslag",
  • családi pótlék.

 

Az albérlet támogatás sok paramétertől függ. Többek között az életkortól, a jövedelemtől, a bérleti díjtól, iletve hogy hányan veszik igénybe a támogatást.

 

Az egészségbiztosítási támogatás összege jövedelemfüggő. A támogatás összege egy adott évre, havi részletekben érkezik. Fontos és jó tudni, hogy az év közbeni igényléskor a megítélt összeget az adott évre vonatkozóan visszamenőleg is megkapjuk.

További információk a egészségügyi támogatásról a Belastingdienst vonatkozó oldalán.

 

A gyermekekkel járó költségekkel kapcsolatos támogatást olyan szülők tudják megigényelni, akik gyermeke fiatalabb 18 évesnél. Minél több gyermeke van, annál magasabb összegu támogatásra jogosult. Fiatalkorú gyermek és alacsony jövedelem esetén kapható. Ehhez szükséges, hogy családipótlékot is kapjon. 16-17 éves korú gyerek esetén nagymértékben önnek kell ellátnia őt.

 

Bölcsödei támogatás igénybevételéhez önnek és "pénzügyi" partnerének hivatalosan dolgoznia kell. Gyermekének egy regisztrált “bölcsödébe”  kell járnia. Hasonlóan a gyermekekkel kapcsolatos költségek támogatásához, ehhez is szükséges, hogy családipótlékot is kapjon, illetve gyermekét nagymértékben Önnek kell ellátnia.

 

Családi pótlékra mindenki, aki Hollandiában él vagy dolgozik, jogosult a vele közös háztartásban élő, saját magát ellátni még nem képes, 16 éven aluli saját, mostoha- illetve nevelt gyermekei után. Ha 16-17 éves gyermeke még iskolába jár, munkanélküli illetve mozgássérült vagy munkaképtelen, lehetőség van a családi pótlék további igénylésére.

 


Back to Top