Információk a hollandiai egészségbiztosításról
Az alábbiakban a hollandiai egészségbiztosításról olvashattok röviden. Az egészségügyről bővebben itt olvashattok.

 

Az Európai Unióban társadalombiztosítási járulékot/tb-t abban az országban kell fizetned, ahol dolgozol.

A kettős fizetés és a későbbi magyarországi büntetés elkerülése érdekében a magyar társadalombiztosítási rendszerből ki kell jelentkezned! Ezt személyesen, írásban, vagy az Ügyfélkapun keresztül teheted meg.

A holland egészségbiztosítás meglétéhez saját magadnak kell szerződnöd sok egészségbiztosító - Zorgverzekeraar - egyikével. Egy részletes listát az egészségbiztosítókról itt találtok.

Az egyes biztosítók igen változatos biztosítási csomagokat kínálnak ár és szolgáltatások tekintetében. Az azonban államilag szabályozott, hogy minden biztosítónak elérhetővé kell tennie egy alapcsomagot - basispakket-et.

Azt, hogy mit tartalmaz a basispakket, itt találjátok.

A biztosítással összefüggő fogalom az u.n. "eigen risico" fogalma. Az egészségügy legtöbb területe Hollandiában nem ingyenes. Az egyes egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő díjat egy adott évben az "eigen risico" összegéig kell kifizetni. A feletti részt a biztosító megtéríti. A kötelezően előírt minimum "eigen risico" összege 2019-ben 385 euro.

A kevesebb eigen risicoval kötött biztosítás havidíja magasabb, viszont kevesebbet kell fizetni az éves ellátásért. A magasabb "eigen risico" havidíja pedig alacsonyabb, de többet is fizetünk.

Jó tudni, hogy a háziorvosi ügyelet nem esik az "eigen risico" hatálya alá, a kórházi sürgősségi viszont igen, ha nem életveszélyben vagy.

 


Back to Top