Holland katona, német parancsnok

2023. április 23., vasárnap

Március végén egy történelmi eseményre került sor a noord-brabanti Oirschotban. Ott zajlott ugyanis az a ceremónia, mely azt ünnepelte, hogy a holland hadsereg minden harcoló dandárja német parancsnokság alá került. Igen, jól értjük, a holland katonáknak németek parancsolnak, vagyis a Koninklijke Landmacht mindhárom dandárja nem pusztán közös német-holland irányítás alá került, hanem azok teljesen beépültek a német hadseregbe.

Az integráció 1995-ben kezdődött, amikor is münsteri központtal felállt a német-holland hadtest. Az összeolvadás következő nagy lépése 2014-ben következett be, amikor is az arnhemi-asseni kettős székhelyű „11 Luchtmobiele Brigade”  – légi szállítású dandár – integrálódott a német gyors reagálású hadosztály kötelékébe. 2016-ban pedig a haveltei „43 Gemechaniseerde Brigade”  – gépesített dandár – követte őket. Az összeolvadás most az oirschoti „13 Lichte Brigade”  német parancsnokság alá helyezésével vált teljessé.

De miért lépték meg ezt a hollandok? Természetesen azért, mert ez nekik – is – jó. Az európai együttműködés legnyilvánvalóbb formáját – az Európai Uniót – mindenki ismeri, hiszen neki köszönhetően is élhetnek és dolgozhatnak minden megkötés nélkül például Hollandiában a magyarok. A gazdasági, kulturális és egyéb összefonódások mellett a katonai kooperáció sem ismeretlen Európában, akár európai uniós, akár NATO (vagy ENSZ, IFOR, SFOR) szintre gondolunk. Így került sor például arra, hogy a magyar Gripenek őrizték a balti államok légterét.

Holland katona, német parancsnok

Visszatérve arra, hogy miért lépték meg ezt a hollandok: legfőképpen azért, mert így hatékony és ezáltal olcsó. Olcsóságra példa az, hogy a német tankokat használó – sőt, saját tankokkal nem is rendelkező, hanem azokat Németországtól bérlő – Hollandia évek óta Németországba küldi kiképzésre a tankok kezelőit. A felszerelés közös, nagy tételben történő beszerzésén is rengeteget lehet megtakarítani. Ezeken felül hadgyakorlatokat is gyakran közösen rendeznek, illetve rendeztek eddig is. A közös német-holland haderő a mintegy 50 000 fős létszámával pedig ütőképesebb és erősebb, mint külön-külön lenne. Főleg, mivel a német oldalon régóta létszámhiánnyal küszködtek.

Az olcsóság miatt aggódókat megnyugtathatjuk, a hollandok a védelmi kiadásokon – 2023-ban 15 milliárd euró -, illetve a felszerelésen sem spórolnak. Elég, csak a holland hadsereg – nyilvánosan elérhető! - fegyverzetének listáját megnéznünk.

Hollandia természetesen nem mondott le az önállóságáról. A hadseregük felett továbbra is ők rendelkeznek, azaz a holland katonák nem lesznek bevethetők a holland állam beleegyezése nélkül.


Back to Top