Miről is szól a nemsokára esedékes "waterschap" választás?

2023. március 6., hétfő

Hollandiában nemcsak parlamenti, települési, tartományi választásokat tartanak, hanem 4 évente a 21 waterschappen – nagyjából vízügyi testületeknek fordítható – összetételéről is szavaznak az itt élők március 15-én. Köztük a hollandiai regisztrált lakcímmel is rendelkező 18 év feletti magyarok, ugyanis a parlamenti választásokkal ellentétben a vízüggyel kapcsolatos választáson kinyilváníthatjuk a véleményünket. De mi is az a waterschap, ami ilyen kiemelt szereppel bír Hollandiában?

Egy waterschap a vízzel alaposan megáldott, illetve sajnos néha sújtott országban minden vízzel összefüggő ügyre, azaz végeredményben a biztonságra felügyelő kormányzati szerv, melyből - mint említettük - összesen 21 található és melyek története 800 évvel ezelőttre vezethető vissza.

Miről is szól a nemsokára esedékes waterschap választás?

A kép forrása: Pixabay

Feladata az állami, tartományi, illetve települési szervekkel együttműködve:

  • a gátak,

  • települések,

  • utak biztonságának felügyelete, illetve egyes helyeken az utak kezelése

  • a víz minőségének biztosítása

  • szennyvízkezelés,

  • csatornázás,

  • a vízszint szabályozása – például gátakkal és zsilipekkel

  • a fürdésre alkalmas vizek minőségének ellenőrzése

  • természetvédelem.

Dedikált hatáskörei közé – jelenleg még - nem tartozik a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a fenntartható energia előállítása, de sokszor aktív szereplőként jelenik meg e területeken is.

Egy adott waterschap vezetőjét egyébként dijkgraafnak hívják, akik befolyása igen nagy, szóval senkit se tévesszen meg bizonyos szótárak gátőr fordítása :) Tehát e – lakóhelyünk területén illetékes - szervezetek vezetőségének kiválasztásába szólhatunk bele tehát idén március 15-én.

A fent felsorolt sok feladat természetesen rengeteg pénzt is kíván. Ezért fizetünk több adót dedikáltan a waterschap részére. Ilyenek például az infrastruktúra fenntartására – watersysteemheffing –, a szennyvízkezelésre – zuiveringsheffing –, illetve az utak kezeléséből adódóan az útadóra – wegenheffing – befizetett adók.

Miről is szól a nemsokára esedékes waterschap választás?

A kép forrása: Pixabay

Mivel Hollandiában gyakorlatilag alig van valami, amit ne érintene a víz – akár egy építkezésre, vagy a mezőgazdaságra gondolunk –, a waterschap jelentősége és befolyása kiemelt. Nem véletlen, hogy a waterschap választást is igen komolyan veszik a politikai pártok. Ne csak arra gondoljunk, hogy egy-egy vízügyi szervezet irgalmatlanul sok pénzt költ el – a 21 szervezet idén összesen 3,2 milliárd euróról dönthet -, hanem arra is, hogy beleszólhat az építési tervek, illetve engedélyek kiadásába.

Arról ugyanakkor vita van, hogy a jelenlegi formájában szükség van-e erre a választásra. Az ellenérvek szerint túl bonyolult a rendszer ahhoz, hogy a többség átlássa, illetve már így is elég választás – és persze kampány - terheli az embereket.

 


Back to Top