Veszélyes-e Hollandiában élni?

2019. január 20., vasárnap

Bizonyára a legtöbben hallottuk már magyarországi ismerőseinktől, hogy szerintük az odaköltőző hollandok a víz elől menekülnek. Szerintünk ez nem több egy városi legendánál, de erről inkább majd máskor…

Persze az tény, hogy Hollandia területének körülbelül negyede a tengerszint alatt terül el. Mégsem valószínű, hogy megijednénk attól, hogy Rotterdamban 2 méterrel, Schiphoolon 3,8 méterrel, vagy Amstelveenben 4 méterrel sétálunk éppen a tengerszint alatt. Ha valaki kíváncsi arra, hogy az ország egy adott pontja milyen mélyen is fekszik, az csak kattintson.

Abban, hogy ilyen nyugodtak vagyunk, a legnagyobb szerepe annak van, hogy tudjuk: a hollandok nem ölbe tett kézzel sopánkodnak a víz okozta bajok miatt. Aki járt már Zeelandon, illetve megnézte a Deltawerk hatalmas gátjait, azt látta, hogy a hollandok tényleg lezárták a tengert. A mintegy 34000 hektárnyi, tenger szintje alatt fekvő  területet 1000 km hosszú gátrendszerrel és 250 kilométernyi dűnével védik.
Az sem újdonság, hogy „rutinszerűen” hódítanak el területeket a víztől és tesznek megművelhetővé, vagy akár lakhatóvá. A legdurvább példa erre az ország egyik tartománya, Flevoland, amely egész egyszerűen nem létezett még 70 évvel ezelőtt – tenger terült el a mai helyén - és ahol ma négyszázezren élnek.

A vízzel kapcsolatos biztonságra egy külön kormányzati szervek, a 21 waterschap – vízügyi hatóságok – vigyáznak immár 800 éve. Egy waterschap az állami, tartományi, illetve települési szervekkel együttműködve vigyáz a gátak, települések, utak biztonságára, illetve az ivóvíz és általában a víz minőségrée. És mivel Hollandiában szinte alig van valami, amit ne érintene a víz – akár egy építkezésre, vagy a mezőgazdaságra gondolunk -, szerepe nagyon fontos.

Veszélyes-e Hollandiában élni?

Ha még mindig lennének kétségeink a biztonsággal kapcsolatban, akkor talán egy kis megnyugvást adhat az a tény, hogy a holland állam egyáltalán nem titkolózik azzal kapcsolatban, hogy milyen potenciális és éppen aktuális veszélyek leselkednek az ország bármelyik pontján. A 2006 óta létező risicokaart oldalán szabadon böngészhetjük Hollandia térképén azt, hogy az általunk kiválasztott területet fenyegeti-e – és ha igen, milyen mértékben -

  • árvíz

  • földrengés

  • nukleáris baleset

vagy akár azt, hogy történt, illetve az adott pillanatban történik-e

  • erdőtűz

  • repülőszerencsétlenség

  • veszélyes anyaggal kapcsolatos baleset

  • közutakat, alagutakat érintő baleset

  • vagy bármilyen olyan esemény, ami miatt pánik tört ki.

A Risicokaart létrehozását egyébként pont egy szörnyű tragédiát követően határozták el, melyről a legtöbb közelben lakónak sajnos fogalma sem volt: 2000 május 13-én ugyanis Enschedeben egy tűzijátékokat tároló raktárban történt robbanásban és az azt követő tűzben 23-an haltak meg, közel 950-en sebesültek meg és 200 lakást vált lakhatatlanná.

A rendkívüli helyzeteken kívül rengeteg információt kapunk, akár a ivóvíz, a termőföld minőségével kapcsolatban, vagy akár arról, hogy hol vannak kórházak, hotelek, hol található úszásra alkalmas vízterület, merre vezetnek a hajózási útvonalak, atomkatasztrófa esetén mely területeket evakuálják, stb., stb... A rendelkezésre álló információ tényleg lenyűgöző.

Bár a Risicokaart által mutatott sok lehetséges vagy akár éppen megtörténő katasztrófa kellemetlen érzéseket is kelthet bennünk, inkább legyünk optimisták. Hiszen ha valamiről tudunk, akkor arra fel is tudunk készülni, meg tudjuk előzni.

Márpedig a hollandokról tudjuk: ha valami elromlik, vagy nem jól működik, azt megcsinálják! :)


Back to Top