Hollandia legnagyobb bolhapiaca

2019. június 1., szombat

Senkit se tévesszen meg az elnevezés: idén június 8-9. között rendezik Tilburgban a Meimarktot. Vagyis egy röpke hétvégén, éjjel-nappal folyamatosan nyitva tartó városi bolhapiaccá alakul Hollandia hatodik legnagyobb városának egész belvárosa, ahová messzebbről is jönnek a kacatosok, kofák, kereskedők és bolhapiacosok, hogy a banánosdobozokból, ruhafogasokról, rissz-rossz régi ládákból és bőröndökből előkerülő ócskaságok kielégítsék a mostaniak nosztalgikus sóvárgását. A tilburgi Meimarkt a 60-as évekbeli képregények, valamint a 70-es évekből való bútorok rajongóinak mekkája, de a használtruha, bögre, könyv és dísztárgy, valamint a használhatóbb céges repianyag felhozatal sem rossz.

Hollandia legnagyobb bolhapiaca

Amint elkezdik a szokásos szombati piacot lebontani, már jönnek is az utánfutós óriásterepjárósok és az oldtimer VW buszosok, hogy elkezdjék összeeszkábálni a standot és kibontani a ponyvákat, kipakolni az idei megszabadulni-valót. Késő délután már szállingóznak az üres bőröndöt vonszoló kincsvadászok is, kifejezetten gyakrabban hallani magyar szót is ekkorra már. Hamisíthatatlan bálabontó hangulat leng a levegőben!

A Meimarkt azonban több, mint egy egyszerű bolhapiac. Idén rendezik a 39.-et, az elődjét még 1975-ben Kruikenmarkt néven tartották.

Kruikenstad különben Tilburg karneváli neve, amit a városlakókról, a Kruikenzeikers-ekről neveztek el, és a textilipari múlttal függ össze. Bájos, hogy errefelé még büszkék is rá: hajdanán korsókban (kruiken) gyűjtötték a tilburgiek a vizeletüket, amit felvásároltak és az iparban a gyapjú mosására használtak fel.

A vásáron azonban csak 1980 óta árulhatnak magánszemélyek is, és a nagy népszerűségnek köszönhetően nagyon hamar terjeszkedni kezdett az egyutcás rendezvény. Ma már több utca és tér, az összes vásárlóutca részt vesz benne, és nem csak Hollandia, hanem a Benelux államok legnagyobb, ráadásul éjszaka is üzemelő bolhapiacává nőtte ki magát. Az idei rendezvényre közel 800 standot, további 40 gyékényen áruló vásározót és 80 gyerekárust (játékok, gyerekcuccok) várnak.

Hollandia legnagyobb bolhapiaca

Mivel a kofák eltakarják a kirakatokat, ezért a piacozás szombat este, a boltok bezárása után kezdődik, és éjszaka is nyitva tart. A belvárosi pékek és kávézók viszont egész éjjel nyitva maradnak és segítenek felfrissülni, vagy legalább ébren tartani az árusokat. (A gyerekeknek nyilván nem kell egész éjjel talpon maradniuk, nekik másnap reggel kezdődik a piacozós móka.)

A hangulatos rendezvény persze nemcsak a vásárlásról szól, artisták és táncosok, gyereksminkesek gondoskodnak még a szórakoztatásról. A legszemfülesebb vásárlóknak azonban a piac vége rejtegeti a tuti bizniszt: akkorra már ugyanis szinte minden ingyen van. Kimondottan jól jár, akinek még ilyenkor is meg tud tetszeni egy doboz karácsonyfadísz, leveses tányér, céges logós termosz, átlátszó kozmetikai táska, vagy egy szuper weszkó csizma akár. Jó kincskeresést és fogást mindenkinek!


Back to Top