A nagy amszterdami wc háború

2024. május 20., hétfő

Bár lehet, hogy sosem hallottál róla, de ezt az évekig tartó küzdelmet érted is vívták. A konfliktus kirobbanása jól dokumentált: 2015-ben az amszterdami lakos Geerte Pieninget megbüntették az önkormányzat rendfenntartói tiltott helyen – a Leidseplein ABN Amro és a De Balie közötti szakaszán - történő vizelésért.

Geerte azonban nem nyugodott bele a 140 eurós bírságba, hanem bíróságra vitte az ügyet, mondván, hogy nem volt más lehetősége, tekintve az amszterdami belvárosban található nyilvános illemhelyek alacsony számát. Az ügyben ítélkező – férfi – bírót azonban nem hatotta meg beadványa. Indoklása szerint a hatályos jog szerint senkinek sincs joga nyilvános vizeldékhez, azonban a már meglévőket nyugodtan használhatta volna a lány. Bár az akkori állapotok szerint tényleg kevés nyilvános könnyítési lehetőség állt rendelkezésre az amszterdami belvárosban – 35 hely a férfiak, illetve 3 a hölgyek számára –, a bíró szerint ez nem is probléma, mondván, hogy pályafutása alatt egyetlen egy hasonló esettel találkozott, azaz szerinte a nők nem igényelnek több utcai wc-t, valamint szerinte Geerte nyugodtan használhatta volna a legközelebbi nyilvános piszoárt. Geerte tehát vesztett, annak ellenére is, hogy a büntetését 90 euróra csökkentették.

A nagy amszterdami wc háború

A kép forrása: Pixabay

A történet azonban itt még nem ért vége, a – sárga – lavina csak ekkor indult be igazán. A szerintük abszurd ítéletre reagálva Hollandia-szerte kezdtek nők szerveződni és akciózni. Az akciók tiltott helyen pisilést, illetve hölgyek által piszoárokba vizelni próbálást jelentették. Minden egyes tettüket fényképpel dokumentálták, levelekkel, illetve beadványokkal bombázták az illetékeseket. Az online petíciójukat még a holland parlamentnek is benyújtották.

Az aktivitás és a sajtóvisszhang végül megtette a hatását, Ilana Rooderkerk önkormányzati képviselő indítványt nyújtott be „Baas in Eigen Blaas” – főnök a hólyagod felett – címmel. Az indítványt a városi tanács elfogadta, és 4 millió eurót szavazott meg a helyzet megoldására, új, kerekesszékesek által is használható nyilvános wc-k létesítésére. Az első ilyet idén ősszel tervezik megépíteni az Oosterparkban.

Bár az ember hajlamos apróságoknak is többletjelentést tulajdonítani, itt talán mégis egy ilyen dolog történt: egy „hagyom a francba” típusú reakció helyett valaki beleállt a küzdelembe és évek alatt elérte, hogy másoknak is jobb legyen.

Ja, és hogy mi ne kényszerüljünk tiltott helyen pisilni, íme, itt egy térkép az amszterdami nyilvános wk-kről :)


Back to Top