Közelednek a holland parlamenti választások

2021. február 21., vasárnap

Közelednek a holland parlamenti választások - Tweede Kamerverkiezingen -, azaz hamarosan szavazhatnak azok a magyarok is, akik jogosultak rá. Praktikusan ez a holland állampolgárságot jelenti, hiszen anélkül a Hollandiában élő honfitársaink csak az önkormányzati választásokon vehetnek részt.

Március 17-én tehát urnához járulnak a hollandok, hogy a Tweede Kamer 150 helyéről döntsenek.

A jelenlegi, harmadik Rutte kormány már csak ügyvezetőként szolgál, hiszen január közepén a családtámogatási botrány következményeként lemondott. Nagy rizikót azért nem vállaltak a lemondással, hiszen a választások időpontja akkor már ismert volt.

A jelenleg 16 pártból, illetve frakcióból álló holland alsóház 4 pártja alkotja a kormányt. A 4 párt közül a D66-et középen állónak, a többi három pártot – VVD, CDA, ChristenUnie – inkább jobboldalinak tekintik, melyik bizonyos kérdésekben baloldalinak besorolt témák – például a környezetvédelem, vagy az abortusz - mögé is beállnak. Azaz a most leköszönő kormányt nem lehet a hagyományos bal-jobb kategóriákba besorolni. Az elmúlt években a kormánypártok közötti nagy vitákról nem nagyon lehetett hallani, talán annak is köszönhetően, hogy a kormányalakítási tárgyalások 4 éve 208 napig tartottak, ezek szerint alaposan előkészítve a kormányzásukat. A távozó kormány 25 minisztere közül egyébként 9 nő volt.

Közelednek a holland parlementi választások

A kép forrása: Wikipédia

A normál választási kampánybeli témák most persze egy kicsit háttérbe kerültek koronavírus, a korlátozások és az oltás árnyékában, de azért az elmúlt időszak összes fontos témája előkerül a pártok programjaiban: óvodák, tanárhiány, támogatási rendszer, tömegközlekedés, lakáshiány, biztonság, környezetvédelem. Új elemként talán csak az elmúlt egy évben sokak számára általánossá vált otthonról dolgozás szabályozása bukkant fel. Az NOS összefoglalója szerint azért olyan nagy eltérés nincs a programokban.

A gazdaság megítélése nem könnyű egy olyan év után, amikor komplett szektorok álltak le teljesen és sokak megélhetése került veszélybe. A koronavírus okozta nagy visszaesést követően mindenesetre 2020 második felében növekedést és csökkenő munkanélküliséget jelentett a CBS, a holland Statisztikai Hivatal.

A harmadik miniszterelnöki ciklusát befejező Ruttének jó esélye is van az újrázásra, ha rajta múlik, folytatná a kormányzást. Úgy tűnik, hogy a kormány lemondása, illetve az azt kiváltó toeslag botrány sem tépázta meg Rutte pártját, hiszen a VVD magasan vezet a közvélemény kutatásokban.

Az összes induló párt bemutatására nem szívesen vállalkoznánk, hiszen idén rekordszámú, 37 párt próbálkozik. A lényeget a fent belinkelt videóból mindenki leszűrheti magának. Pár ismert arcról azért beszéljünk.

A kormányt alkotó 4 párt prominens arcai közöl talán Hugo de Jonge „koronaminisztert” lehet látni legtöbbször. Bár nagy küzdelemben megnyerte a párta, a CDA vezetéséről és a választási lista éléről döntő versenyt, de koronakrízis felőrölte, pár hónap után lemondott mindkét pártbeli pozíciójáról, képviselőjelöltként sem indul. Gondoljon személyéről vagy miniszteri teljesítményéről bárki bármit, szerintünk az nem vitás, hogy színes cipőivel megújította a miniszteri divatot :)

Közelednek a holland parlamenti választások

Jelenleg az előrejelzések szerint a második helyen áll – a magyar felesége okán a magyarok barátjának tekintett - Geert Wilders egy személyes pártja, a PVV. Pontosabban jogi okokból kettő tagot számlál pártja, mivel Wildersen kívül tag a Groep Wilders nevű alapítvány, aminek szintén egy tagja van – Geert Wilders... Azt nem tudjuk, hogy mennyire szereti a magyarokat, felesége azonban korábban sem akadályozta meg abban, hogy Európa keleti feléből érkezők ellen kampányoljon. Hiába hangzik jól a dobogós helyezés, vele nem sokan akarnak koalícióra lépni. Pártjának taglétszámából azért következtethetünk arra, hogy Wilders nem szívesen egyezkedik mással. Talán ezért sem népszerű koalíciós partner jelölt…

A többi párt politikusai talán nem annyira ismertek a magyarok számára, talán a celldömölki születésű és Magyarországra rendszeresen visszajáró PvdA-s Kati Piriről olvashatunk leggyakrabban, de ő nem az országos politikában, hanem az Európai Parlamentben dolgozik. Pártja azonban biztosan bekerül a parlamentbe.

Ha valaki a pár éve a magyar hírekben gyakran szereplő Judith Sargentini választási esélyeire kíváncsi, akkor annak csalódnia kell, hiszen a Magyarországról szóló Európa parlamenti jelentése publikálásakor kirobbant médiavisszhang előtt valószínűleg nem sokan hallottak róla, illetve azóta sem, hiszen a politikától visszavonult. Sargentini egyébként a Groen Links tagja volt, mely párt nem tudott jelentősen megerősödni, annak ellenére, hogy a hírekben rengetegszer felbukkanó Femke Halsema amszterdami polgármester is a Groen Links tagja. A párt parlamenti frakciójának vezetője, Jesse Klaver már régi motorosnak számít, 34 éves kora ellenére. A fiatalság talán egy növekvő trend lesz, hiszen egy másik fiatal titán, a D66 frakcióvezetője, Rob Jetten is csak 33 éves.

Közelednek a holland parlamenti választások

Kép forrása: kliknieuws.nl

Még sok minden előfordulhat március közepéig, de talán most nem történik olyan választást befolyásoló esemény, mint legutóbb 2019-ben. Akkor az azóta életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt török származású terrorista Utrechtben 4 embert ölt meg egy villamoson tüzet nyitva. A merényletet követő második napon tartott tartományi választásokon az addig 0 hellyel rendelkező, idegenellenes szólamokat hangoztató Forum voor Democratie – FvDvált a legnagyobb erővé. Az FvD azóta újra kicsivé vált belső viszályok, pártszakadás, illetve rasszista botrányok mentén.

A színes politikai palettáról már csak három kicsi, illetve rétegpártot emelnénk ki. A 50Plus célcsoportja egyértelmű. Eddig biztosan bekerültek a Tweede Kamerbe, de taglétszámuk – jelenleg 3600 körüli - és népszerűségük is egyre csökken. Számunkra, külső szemlélőként furcsa az „állatpárt”, azaz Partij voor de dieren - PvdD – puszta léte is. De ez persze csak nekünk furcsa, a holland választóknak nem. Hiszen a párt a legutóbbi négy parlamenti választáson is mandátumot szerzett, - legutóbb 5 Tweede Kamer helyet szerezve - ami egy tényleg kicsi, 2002-ben alapított és mindössze 18 ezres tagságú párttól szép teljesítmény.

A Piraten – Kalózpárt – elég esélytelennek tűnik, de „Wij fixen die shit” szlogenjük kiemelkedik a mezőnyből.

Aki egyébként le szeretné tesztelni, hogy személyes preferenciái alapján melyik pártot választaná, több online alkalmazás segítségével is megteheti.


Back to Top