Te is lehetsz Amszterdam polgármestere

2018. július 8., vasárnap

Igaz, kicsit várni kell rá, mivel épp a minap sikerült 16 női és 69 férfi jelentkezőből kiválasztani az igazit. S ha most egy pillanatra elszörnyednétek, hogy nézhet ki egy amúgy is zsúfolt város 85 fejjel az óriásplakátokon, néhol kicsit összefirkálva, a tévében meg egymás karakterét gyilkolászva, kegyetlen szócsaták tüzében a csúcsra járatott kampányban… Mindenki nyugodjon le, Hollandiában a polgármester nem a választók által kerül a helyére, hanem álláshirdetés útján, mint a többi földi halandó általában.

Ettől még nem biztos, hogy a választás transzparensebb lenne, de a rendszer előnyeiről-hátrányairól kicsit lentebb szólunk még. S hogy kit köszönthetünk új polgármesterként?

Femke Halsemát, a GroenLinks 52 éves korábbi vezetőjét, aki egyben az első női polgármester Amszterdamban. Eberhard van der Laan halálával a város polgármesteri psztját több, mint fél évig, ideliglenesen Jozias van Aastsen látta el. A városi tanács baloldali többségű, ezért is választottak erről az oldalról, és kifejezetten igyekeztek előnyben részesíteni a női jelölteket. Ebben nincs semmi túlzás, hiszen a jelenlegi rendszernek pont az a célja, hogy az egyéb politikai aránytalanságokat kicsit kiegyenlítsék, és elősegítsék a hátrányos helyzetűek emancipációját, így a nőkét és a bevándorlókét is.

Te is lehet Amszterdam polgármestere

A jelöltek kiválasztásának pontos forgatókönyve van, és az egész procedúra mintegy 4 hónapot vesz igénybe. A szabályok a rijksoverheid.nl honlapon érhetők el, ugyanitt találhatók az aktuálisan nyitva lévő polgármesteri posztok. Szóval akit érdekel az ilyesfajta, kimondottan jól fizetett állás, az innen mazsolázhat Hollandia csökkenő számú, jelenleg 380 önkormányzata közül. Talán feltűnően kevés ez, főleg a magyar 3200-hoz képest, ahol egy kies zsákfalunak is önálló polgármestere van. Persze az is igaz, ezeken a mesés, eldugott helyeken sokszor teljesen ingyen látják el a magyar kollégák ezt a feladatot.

Hollandiában így néz ki a választás menete:

  1. Először a Királyi megbízott egyeztet a városi tanács frakcióvezetőivel. (De commissaris van de Koning, minden tartománynak egy megbízottja van)
  2. A városi tanács megszabja az új polgármester profilját. Ennek összeállítását egy hivatalos kézikönyv segíti.
  3. Ezt megvitatja a Királyi megbízottal.
  4. A belügyminisztérium (BZK) meghirdeti az állást.
  5. A pályázók megírják a jelentkezésüket.
  6. A Királyi megbízott kiválogatja a jelölteket.
  7. A Királyi megbízott tárgyal az önkormányzati tanács nevezési bizottságával.
  8. Az önkormányzati tanács javaslatot tesz a polgármesterjelöltre.
  9. A polgármesterjelölt megbeszélést tart a belügyminiszterrel, majd a Király kinevezi a polgármestert.
  10. A Királyi megbízott felavatja az új polgármestert.

Te is lehetsz Amszterdam polgármestere

Miért nem a választópolgárok szavazata dönt?

Az érvényben lévő szabály támogatói azt mondják, hogy a polgármesternek a párok felett kell állnia, és helyes, ha a Király nevezi ki. Ennek a rendszernek a sajátsága, hogy a polgármesternek eleve korlátozott jogköre van. Az ellenzők viszont a demokratikus legitimációt hiányolják, hiszen egy hirdetés útján kiválasztott polgármestert nem biztos, hogy támogatja a választók többsége. Erre viszont azzal érvelnek a mostaniak, hogy a választók túl gyakran dőlnek be a populista kampányoknak, és a jó szakemberek helyett hajlamosak színészeket, híres sportolókat választani polgármesternek.

Lassan 100 éve, hogy az ellenzők megpróbáltak válatoztatni az érvényben lévő gyakorlaton, és a politikai vita azóta sem csillapodott jelentősen. Hiába, amit egyszer az Alkotmány rögzített, azt Hollandiában nem lehet hűbelebalázs módjára változtatgatni…

Am viszont nagyon is üdvözítő, hogy a holland fővárost 1343 óta már több, mint 1500 polgármester vezette, és Femke Halsema az első nő köztük. Az 1500 úgy jön ki, hogy a 18. század végéig évente 4 polgármestert neveztek ki, és közülük mindig csak egy maradhatott a következő évben is. A legszívósabbak akár 12-14 évig is a város élén maradhattak. Az 1900-as évek elején aztán a női választójoggal hamarosan megválasztották az első nőt a városi tanácsba, Carrie Pothuis-Smit-et , akit a politikailag ambiciózus nők sorában Irene Vorrint követett, ő volt az első női képviselő Amszterdamban. Ma már több nő van az amszterdami koalícióban, mint férfi, így innen már csak egy gondolatnyi távolságra volt az első női polgármester, Femke Halsema megválasztása. Polgármesterré avatására július 12-én kerül sor.

Sikeres városvezetést kívánunk neki!


Back to Top