Thee of koffie? – bár kedvesen hangzik, de azt is jelentheti, ideje lassan hazamenni

2021. december 21., kedd

A járványügyi fejleményeknek köszönhetően a spontán karácsonyi programok köre jelentősen leszűkült. Maradt a bekuckózás, a nagyokat sétálás és esetleg a vendégség. Karácsony másnapján még a boltba menés is, de a vallásosabb régiókban az sem.

Akik holland vendégségbe hivatalosak (ami Hollandiában természetesen nem tartozik a spontán tevékenységek körébe), talán izgulnak mi vár rájuk: a biztonság kedvéért félig jóllakottan érkeznek és nem mernek sokáig maradni. Túlzott óvatosságra azonban semmi szükség, csak tudni kell a sorok között olvasni és feleleveníteni a világjárvány előtti időket, amikor még több összevisszaság tarkította a társas érintkezést és az ünnepeket is.

Thee of koffie? – bármelyiket választod, azt jelenti, ideje lassan hazamenni

Akik a home office és a szociális távolságtartás közepette majdnem elfelejtették volna, milyen is ez az ország, azoknak Bart de Pau holland nyelvtanár készített egy 11 részes sorozatot Identiteit & taal címmel, mely a holland identitásról, középszerűségről, tegeződésről, individualizmusról szól, készült egy-egy rész a közvetlenség, spórolósság és spontaneitás témában, továbbá a vendégszeretettel kapcsolatos sztereotípiákról, illetve a holland nyelvről és a holland-belga viszonyról is képbe kerülhetünk. Az epizódokban ugyanazok az ismert írók, előadóművészek, nyelvészek és történészek szólalnak meg. Aki a saját bőrén érezte már, tudni fogja, miről van szó ezekben a tizenpárperces videókban, melyek a youtube-on is elérhetők. A nyelvtanulókat a holland és angol felirat segíti, a további érdeklődőket pedig még ezen felül is több száz izgalmas nyelvi anyag a Learn Dutch with Bart de Pau cím alatt.

Talán nem lepődünk meg – és nem érezzük magunkat magányosan – amikor az egyik szereplő, a dán Lotte Jensen azt meséli, hogy az állampolgársági kérelméhez akkor is kérték tőle a nyelvi tesztet, amikor már megvolt a diplomája néderlandisztikából, valamint a szituációból az is egyértelműen kiviláglott, mennyire jól érti, miről beszélget hollandul éppen.

A vendégszeretetről szóló részben teljes mértékben kirajzolódik, mire számíthatunk egy átlagos vendégség kapcsán. Hánytól hányig fog tartani, fogunk-e enni, mit vigyünk magunkkal. A sima látogatásnál a hollandok például azzal jelzik, hogy ideje hazamennünk, amikor ők már a vacsorára készülnének, és nem számoltak több krumplival vagy hússzelettel. Ez valahogy így szól: „Háromnegyed hat van, nemsokára vacsorázunk.” – és ez nem azt jelenti, hogy szorítunk Neked is helyet az asztalnál. Persze ez leginkább a játszós - szomszédoló gyerekekre igaz, a felnőttek eleve tudják, mire számíthatnak. Ha a vacsora benne van a programban, akkor az teával, kávéval zárul, és jobb, ha nem kalkulálunk még egy körrel. A kiszámíthatóság, a kellemetlenség, erőltetett udvariasság elkerülése és a privát szférához való jog valójában a modern idők vívmánya, nem kell hozzá feltétlenül hollandnak lenni és tulajdonképpen mindannyiunk számára kényelmesebb, mint a véget nem érő látogatás.

A többi videóhoz jó szórakozást, az Ünnepekhez pedig kellemes kikapcsolódást kívánunk!


Back to Top