Te még nem, de az ANWB már tudja, hogy el fog romlani az autód

2020. október 25., vasárnap

A holland „Autóklub”, az ANWB szolgáltatásait eddig is jó szívvel ajánlottuk az autóval rendelkezőknek. Többször mentettek meg már minket, amikor a lerobbant kocsinkat az út szélén újra menetkész állapotba hozták.

Új szolgáltatásukkal, a Smart Driverrel most azt ígérik, hogy még az előtt értesítenek róla, hogy valami gond van az autóval, mielőtt mi egyáltalán gyanakodni kezdenénk.

De miből is áll, illetve hogy működik konkrétan a Smart Driver szolgáltatás?

Először is kapunk egy szerkezetet, amit az autó On-board Diagnostics – OBD - portjára - kell dugunk. Ez ugyanaz a csatlakozó, amelyre laptopját csatlakoztatva az autószerelőnk pillanatok alatt megállapítja, hogy mi a hiba oka. Az OBD portra helyezett eszköz folyamatosan ellenőriz és kommunikál – egy szintén az ANWB által biztosított mobil alkalmazással.

Te még nem, de az ANWB már tudja, hogy el fog romlani az autód

A kép forrása: anwb.nl

A diagnosztika folyamatosan, 15 ponton monitorozza autónkat - többek között a motor, akkumulátor, légzsák rendszer, ABS, ASR, klíma hibajelzéseit. Az így összegyűlt, és az ANWB által végzett évi 1,2 millió javítás során keletkezett adatokat elemezve egy algoritmus gépi tanulás segítségével képes előrejelezni, ha az autónk potenciális meghibásodás fenyegeti. Közelgő gond felmerülésének esélye esetén, a probléma mértékétől függően, minket és az ANWB-t is értesíti az alkalmazás.

Jól hangzik, ugye? Még akkor is, ha természetesen egy defektet – jelenleg - még a big data analízis sem képes megjósolni :)

A szolgáltatás jelenlegi ára egyébként havi 2,5 euró.

A Smart Drivernek ANWB Connected néven volt már egy elődje, ami szintén az OBD portról gyűjtött és jelenített meg adatokat számunkra. A nagy különbség az, hogy a Smart Driverrel az ígéret szerint még a hiba bekövetkezte előtt értesülünk a várhatóan bekövetkező meghibásodásról, mindezt a már említett gépi tanulásra alapozva.

Az első fázisban még nem minden autótípushoz kérhető a szolgáltatás. Azt, hogy kocsinkhoz megrendelhetjük-e, az ANWB oldalán rendszám alapján könnyedén leellenőrizhetjük.


Back to Top