Kívül-belül test

2022. február 14., hétfő

Lassan, de biztosan újra kinyit minden, újra sportolhatunk, járhatunk szórakozni, újra kimozdulhatunk. Ezen a vonalon maradva olyan programokat ajánlunk, melyek egyszerre elégíthetik ki a testkultúrára, szórakozásra irányuló vágyainkat, és persze segítik Hollandia felfedezését is. Azaz olyan múzeumokat, illetve kiállításokat javaslunk, melyek a testünket helyezik a középpontba.

Elsőként látogassunk el a Corpusba!  Vagyis abba az oegstgeesti múzeumba, mely már messziről látható az A44-es autópályán haladva és amely épületét életünkben először meglátva inkább egy fura, ülő emberi szoborra tippelnénk, mint egy hihetetlenül érdekes élményre. A múzeum szoborszerűségét csak erősíti az ülő „fémember” hatalmas, 35 méteres magassága.

Kívül-belül test - múzeumok Hollandiában

A kép forrása: flickr.com

A latinul testet jelentő Corpus maradéktalanul teljesíti azt, amit ígér: egy felfedező sétát az emberi testen belül. A felfedezés a térdnél kezdődik, ahonnan indulva az emberi test különböző szerveit - az anyaméhet, a beleket, a tüdőt, a szívet, a fejet, a szájat, az orrot és a fület - érintve érjük el végcélunkat - az agyat. A Corpusban nem csak nézelődni lehet, hanem a kiállítás interaktív részeként megtapasztalni a szervezetünket érő hatásokat. Vagyis ahogy a múzeum ígéri, átélhetjük és kipróbálhatjuk:

  • hogyan reagál a szervezet a szálkára

  • mi történik a füledben, amikor zenét hallgatunk

  • hol van és hogy vezérel a test parancsnoki központja

  • hogy utaznak a vörösvérsejtek

  • milyen lehet a nyelvünkön ugrálni vagy a fülön keresztül sétálni

Ha már belülről megismertük az emberi testet, akkor irány Amszerdam, hogy ugyanezt megtegyük, csak immár kívülről. Nem is akárhogyan, hiszen a Body Worlds Amsterdam a mindentől lecsupaszított embert mutatja meg. Ezt a múzeumhálózat alapítója, Dr. Gunther von Hagens által kifejlesztett tartósítási eljárás, a plastination segítségével éri el. Az eljárás leegyszerűsítve annyi, hogy az testben, illetve testrészekben lévő vizet és zsírt egy különleges, folyékony műanyaggal helyettesítik.

Kívül-belül test - múzeumok Hollandiában

A kép forrása: flickr.com

Az eljárás eredményeképpen a testrészeink, szerveink, szöveteink csupasz valójuk van tárulnak fel előttünk, anélkül, hogy bármilyen kellemetlen szagot árasztanának. Ezt azért is hangsúlyoznánk, mert a Body Worlds kiállítás „alkotóelemei” valaha élt emberek testei. Jelenleg több, mint 200 – speciális donorprogram keretében felajánlott –, változatos pózokban elhelyezett test látható.

A témánál maradva nem felejthetjük ki a – korábbi cikkünkben bemutatott - szintén nagyszerű amszterdami Micropia múzemot, ami közel hozza és megmutatja nekünk a testünkön és testünkben élő, közel 1,5 kg súlyú mikroorganizmusokat.


Back to Top