Egy múzeum a mikroorganizmusokról

2015. július 26., vasárnap

Bolygónk legkisebb és legrégibb "lakói", a mikroorganizmusok, azaz a szabad szemmel nem érzékelhető élőlények, láthatatlan társaink. Akár hisszük, akár nem, csak az emberi testen mikrobák milliárdjai élnek. De persze ott vannak szemünk elől elrejtve mindenhol, például a telefonunkon, a kilincseken, vagy akár csókolózás közben.

Ezt mutatja meg nekünk az amszterdami múzeum, egy látványos darabja annak a projektnek, amely több egyetem együttműködésével folyik és közelebb hozhatja hozzánk az apró lényeket. Ahogy a közleményük fogalmaz, megismerésük segíthet a környezetszennyezés, az éhezés és a betegségek számos problémájának megoldásához. Például a mikroorganizmusok lebonthatják a műanyagot, segíthetnek a szennyvíztisztításban és a gyógyszerek fejlesztésében vagy a szennyvízből történő biogáz-előállításban. Persze nem kizárólag hasznosak lehetnek számunkra, hanem akár veszélyesek is lehetnek az emberre és a környezetére egyaránt.

A Micropia szó szerint közel hozza és megmutatja a testünkön és testünkben élő, közel 1,5 kg súlyú mikroorganizmusokat. Elsőre talán nem könnyen emészthető, de megnézhetjük, ahogy egy átlagos felnőtt közel 1,8 négyzetméteres bőrfelületén él, mozog közel 1,5 billió baktérium. Igen, az 1-es szám után 12 darab nulla áll...

Vagy például megnézhetjük a talpunkon élő, közel 150 féle különböző gombát. Igen, annyi - és mindenkinél, nálad is! :) Ebből 80 a sarkunkon, 60 a lábkörmön, 40 pedig a lábujjakon lakik. De semmi ok a pánikra, pont ők segítenek az ártalmas baktériumokat távol tartani :)

Megmutatják nekünk azt is, hogy egy ártatlannak tűnő tárgyon mennyi baktérium ücsörög.  Gondoltad volna, hogy a mobilodon négyzetcentiméterenként 4000 darab található belőlük?

Persze a Micropia nem elrettenteni akar senkit, hanem szórakoztatva ismereteket átadni. Bemutatják a mikroorganizmusokat, rámutatnak, hogy miért jó, hogy vannak. De azt is, hogy mit tehetünk akkor, ha tennünk kell valamit. Felvázolják azt is, hogyan támogathatják az ember jövőjét.

Szóval, láthatjuk azt, ami egyébként láthatatlan. Egy valami látatlanban is biztos: ez az a múzeum, ahonnan minden látogató úgy jön ki, hogy azt mondja - "Nahát, ezt nem gondoltam volna!".


Back to Top