Kindertelefoon, a gyermek lelkisegély-vonal

2019. december 15., vasárnap

Még akkor is, ha egyes felmérések szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon, olykor szükségük lehet lelki támaszra. Vagy talán részben ettől is érzik olyan boldognak magukat, mert van kihez fordulniuk? Elsősorban persze a szülők és barátok jönnek ilyenkor szóba, de minden gyerek életében előfordulhat olyan helyzet, amikor egy kívülállóra lehet szüksége. Akár tanácsra, akár csak arra, hogy elmondhassa az őt nyomasztó dolgokat.

A 40 éves Kindertelefoon, a gyerek lelkisegély-vonal

Erre az esetre hozták létre immár 40 éve, 1979-ben, gyerekeknek segíteni akaró felnőttek egy amszterdami padlásszobában a Kindertelefoon szolgáltatást, amely ma már, hallgatva az idők szavára, chaten is beszélget a hozzá fordulókkal, illetve fórumot is üzemeltet. A Kindertelefon természetesen ingyenesen hívható. A hívásokat jellemzően önkéntesek fogadják – jelenleg mintegy 520-an –, de az alapítványként működő szervezetnek 40 – részmunkaidős – munkatársa is van, akik koordinálják az önkéntesek munkáját. Helyileg hét - Almelo, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg és Utrecht – városban működik és várja az esetleg csatlakozni vágyó kollégákat, akiket természetesen alaposan felkészítenek feladatukra.

A 40 éves Kindertelefoon, a gyerek lelkisegély-vonal

Azt, hogy még a közösségi média korában is igény van a jó öreg „gyerek lelkisegély-vonalra”, mindennél jobban mutatja a napi több, mint ezer, éves szinten kétszázezer feletti, legjobb éveiben a negyed milliót közelítő hívásszám.

A Kindertelefoon filozófiája szerint bármilyen témában megkereshetik őket a gyerekek. Akár mérgesek, bánatosak, szomorúak, csalódottak, frusztráltak, de akár akkor is, ha szerelmesek, boldogok vagy csak egyszerűen unatkoznak.

A szerelem, szexualitás és a kortársaik általi bántalmazás, illetve kiközösítés mindig is a leggyakoribb témák között szerepelt, de sajnos ez utóbbi indok miatt egyre többen szenvednek. 2018-ban már a esetek több, mint negyedében volt ez az Kindertelefoon megkeresésének oka. Otthoni, családi problémákkal, erőszakkal, egészséggel, illetve depresszióval kapcsolatos beszélgetésekre kerül sok még a legtöbbször.

A 40 éves Kindertelefoon, a gyerek lelkisegély-vonal

Olyan is előfordul persze, hogy csak viccből hívják a vonalat, vagy írnak rájuk chaten. De a Kindertelefoon munkatársai persze ezt sem bánják. Hiszen a legfontosabb az, hogy minden gyereknek legyen lehetősége arra, hogy valakihez forduljon, valakivel beszélhessen. Ebben segít tehát a Kindertelefoon a holland gyerekeknek immár 40 éve, az év 365 napján.


Back to Top