Ha már mindenhol víz van, ússzunk!

2019. június 19., szerda

Az időjárás változása természetesen Hollandiát sem kerüli el. Pár éve még lemondóan legyinthettünk akkor, ha szóba került a holland nyár, mostanra viszont már a csapadék nélküli, forró nyári napokon légkondicionált helyiségekbe menekülünk.

Persze nem egyformán jut mindenkinek a jóból. Simán lehet, hogy miközben Frízlandon kabát felhúzásán gondolkodunk, vagy Hágában átkozzuk a fejünket letépő szelet, addig Brabantban kicsinál minket a hőség.

Az biztos, hogy a mérések kezdete óta a tavalyi nyár volt a legmelegebb. A nagyjából az ország közepén elhelyezkedő és a KNMI – Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, holland meteorológiai intézet – székhelyének otthont adó De Biltben 2018 három nyári hónapján összesen 40 napon mértek 25 foknál melegebb maximum-hőmérsékletet. Ez az érték Eindhovenben már 51 volt, ezen belül is a 31 napos júliusban 28 napon haladta meg a hőmérő higanyszála a 25 fokot. A vízzel bőségesen rendelkező Hollandiában vízhiány sem olyan gyakori, 2018 augusztusában mégis korlátozni kellett a mezőgazdasági vízfelhasználást és az alacsony vízállás miatt sok helyen a hajóforgalmat is. 2019-ben az első kisebb korlátozásra már áprilisban sor került...

Az időszaki vízkorlátozások ellenére azért tudjuk, hogy Hollandiában mindenhol víz található: azaz az ország 41 543 km2 összterületéből 7 650 négyzetkilométeren. És ha már ilyen meleg van és mindenhol víz, akkor kézenfekvő, hogy úsznánk egy jót, hogy felfrissüljünk! Persze nem mindenhol lehet úszni, de szerencsére nem kell sokat keresgélnünk, hogy megtudjuk, hol szabad.

Hollandia - Ha már mindenhol víz van, ússzunk!

Ha a természetes vizeket szeretjük, akkor a zwemwater.nl térképes keresőjét használva mindent megtudhatunk. A minden alatt értve azt, hogy az általunk kiválasztott helyen:

  • szabad-e úszni

  • milyen a vízminőség

  • kell-e fizetni

  • van-e: wc, parkoló autóknak és kerékpároknak, zuhany, étterem, vízimentő, öltöző, játszótér, szörfözési lehetőség, stb..

Ha az uszodákat részesítjük előnyben, szintén könnyű dolgunk van, kizárólag a bőség zavarával kell megküzdenünk:. a waar gaan we zwemmen oldalon jelenleg 600 uszoda közül választhatunk. Az uszodákon kívül a csúszdás, gyerekbarát és szubtrópusi medencés helyekről külön információt kapunk. A toplisták szerelmesei is megkapják a magukét: a legjobb uszodák listája mellett az év uszodáját is megválasztották. Ez egyébként a honlap szerint a Center Parcs Het Heijderbos lett, ami nem meglepő azt nézve, hogy a kereső funkciók nagy részét használva külön ablakban a Center Parks honlapja is megnyílik...

Hollandia - Ha már mindenhol víz van, ússzunk!

És persze ott az Északi-tenger! Zeelandtól Noord-Hollandon keresztül egészen a Fríz-szigetekig remek helyek várnak ránk.

Az átlagosan 18 fokos vízhőmérséklet senkit se tántorítson el, hiszen úszásra, szörfözésre vagy akár kiteozásra tökéletesen alkalmas. Ha pedig már kiválasztottuk a nekünk szimpatikus tengerpartot, a nyugodt fürdőzés érdekében már csak annyi a dolgunk, hogy vessünk egy pillantást a medúza-figyelő honlapra!

Mindenkinek kellemes holland nyarat és vízparti hűsölést kívánunk!


Back to Top