Holland olimpiai érem-, és pénzeső

2021. augusztus 13., péntek

Az egy évet csúszott, 2020-as Tokiói Olimpia nyári játékok után, de még a paralimpia előtt érdemes megemlékezni a holland sikerekről is. Mi magyarok is hajlamosak vagyunk csak arra fókuszálni, amiben jók vagyunk: a nyári játékok sikereire az idei 15. helyünkre méltán vagyunk büszkék az összesen 20 érmünkkel, de a hollandok is csodálatos eredményt értek el. Idén az összesen 36 éremmel minden idők legsikeresebb olimpiáját zárta a holland csapat. Az éremtáblázat 7. helye lakosságarányosan is kiugróan szép teljesítmény.

Amiben viszont megelőzzük a hollandokat, az az érmek díjazása és az életjáradék, mellyel Magyarország a legbőkezűbb országok közé tartozik. Ha csak a dobogós helyezés egyszeri díjazását nézzük, akkor Magyarország több mint ötszörös összeggel jutalmazza sportolóit a hollandokhoz képest.

Hollandiában a sportolók finanszírozása az NOC*NSF megaszervezeten keresztül történik, mely a Holland Olimpiai Bizottság és a Holland Sportszövetség fúziójából jött létre 1993-ban. Tagjai az ország sportszervezetei, melyeken keresztül 5,2 millió fő (a lakosság közel egyharmada) kapcsolódik hozzájuk. Ez a szervezet adja az érmekért a bónuszt, azaz a 30.000 eurós jutalmat az aranyéremért, 22.500-at az ezüstért és 15.000-et a bronzért az egyéni eredményekben. A csapatérem kicsit kevesebbet ér, de mindenki minimum bruttó 11.000 euróval gazdagodik az éremszerző sportolók közül.

Holland olimpiai érem-, és pénzeső

A sportolói finanszírozásban a szponzorszerződések és a fellépések előadások is sokat hoznak a konyhára, de itt már nagyok az egyéni különbségek, valamint számít az is, hogy meglepetésgyőzelmet, vagy a hozott elvárt teljesítményt díjazza a finanszírozó. Emellett a visszavonult élsportolókat sem kell félteni: a munka világában kifejezett előny, ha kitartó, csapatépítő, a sikert helyén kezelő mentalitású kollégát sikerül alkalmazni, aki még a moticáviós előadásokban is be tud segíteni.

Idén augusztus 10-én a Király lovagi címet is adományozott az új bajnokoknak, valamint az összes dobogós ünnepi fogadtatásban részesült a scheveningeni Sportcampus Zuidenpark területén. Aki már másodszorra lett bajnok, mint Annemiek van Vleuten női országúti kerékpárversenyző, az egy Chapeau szobrot kapott („Le a kalappal”), a háromszoros olimpiai bajnok gyephokis lányok pedig tiszti rangot szereztek.

A játékok valaha volt legsikeresebb napja 2021. július 28-a volt, ekkor összesen 8 érmet vittek el a hollandok. Négyet az evezősök, hármat az országúti kerékpárosok és egyet a cselgáncs versenyző Sanne van Dijke vitt el a 70 kilogrammosok közt. A dobogós nagyvárosok sem akarnak kimaradni a versenyzésből: az összesített listán Amszterdam 96 éremmel vezet, megelőzve Hágát (55) és Rotterdamot (39) együttvéve.

Hollandiának van miért olimpiai nemzetnek éreznie magát. Amszterdamban rendeztek már nyári olimpiát is 1928-ban, olyan újításokkal, mint az olimpiai láng, az első atlétikai verseny vagy az első nagy szponzor megjelenése, a Coca-Cola. A száz évvel későbbi megrendezésére is voltak ugyan kósza ambíciók, de a hollandok mégsem vágtak bele. Legközelebb 2024-ben Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben rendezik a nyári játékokat.


Back to Top