Az amszterdami olimpia

2016. augusztus 5., péntek

Az 1928-as amszterdami olimpián 46 nemzet vett részt, ami nem kevés. Még akkor sem, ha a 2016-os Rióban rendezett olimpián már 207 különböző ország, illetve csapat indul, beleértve ebbe a menekültek Refugee Olympic Team néven szereplő speciális csapatát is.

Az olimpia több olyan újítást is hozott, amelyek abban a korban merésznek vagy szokatlannak számítottak:

  • Itt versenyezhettek először hölgyek atlétikában és tornában.
  • Itt gyújtották meg először az olimpiai lángot, ekkor még fáklya nélkül.
  • Itt vezették be azt az azóta is meglévő szokást, hogy a nemzetek bevonulása az olimpiák kiötlőivel, a görögökkel kezdődik és a házigazda nemzettel zárul.
  • Ekkor nevezték először a nyári olimpiát nyári olimpiának.

A Coca-Cola is ekkor tűnt fel először szponzorként. És hogy teljes legyen az átmenet érzése a mai korral: a szervezők ötlete alapján Amszterdamban az olimpia ideje alatt vezették be a kék alapon nagy fehér P betűt ábrázoló, azóta világszerte elterjedt közlekedési táblát a parkolási lehetőség jelzésére.

Talán a később leghíresebbé vált résztvevő az amszterdami játékokon Johnny Weismuller, a későbbi Tarzan filmek sztárja volt., aki a párizsi olimpián nyert 3 aranyérme mellé Amszterdamban is begyűjtött még kettőt. Azt, hogy mennyire más volt abban az időben az olimpia, az ő példája is szemlélteti, hiszen Johnny az úszásban szerzett érmei mellé ráadásként még vízilabdában is bronzérmes lett. Igaz, ezt a bronzot nem Amszterdamban, hanem még Párizsban szerezte.

Korának azonban nem ő volt a legnagyobb sportoló sztárja, aki Amszterdamban is elindult, hanem a finn közép- és hosszútávfutó, Paavo Nurmi. Ő Hollandiába már nyolcszoros olimpiai aranyérmesként érkezett, hogy aztán kilencszeres bajnokként távozzon.

Ne feledjük azt sem, hogy ez még azon játékok egyike volt, ahol művészeti versenyeket is rendeztek! A szellemi olimpia éremtáblázatán 2 arannyal, 1 ezüsttel és egy bronzzal a házigazdák végeztek az élen , de szokás szerint a magyar csapat is jó volt: Mező Ferenc Az olimpiai játékok története című könyvével behúzta az aranyat!

Vele együtt 109 sportoló képviselte Magyarországot, akik összesen 5-5 arany, illetve ezüstérmet szereztek. A magyar sikersportágak már akkor is a birkózás, ökölvívás, atlétika – gerelyhajítás –, vívás, úszás és vízilabda voltak Az amszterdami volt egyébként a magyar vízilabdasport első olimpiai érme.

A legjelentősebb helyszín, az Olimpiai Stadion a mai napig versenyek otthona. Ezen kívül persze látogatható is, sőt kéthetente péntekenként ingyenes futásra is várja az érdeklődőket.

Sokáig tervben volt egyébként, hogy Amszterdam megpályázza a 2028-as olimpia rendezését, de egy 2012-es kormányhatározat világossá tette, hogy ez a kérdés jelenleg nem aktuális.


Back to Top