Gebakken lucht, avagy a nagy semmiért fizetni

2021. november 14., vasárnap

Egy kedvezőnek tűnő ajánlat kapcsán sokszor felbukkan egy elsőre furcsának tűnő jogcímen, vagy akár egyenesen felháborítónak ható extraként fizetendő összeg. Mindenki belefuthat ilyenbe, hogy mást ne említsünk, Magyarországról ismerős lehet az elektronikus autópálya matrica vásárlásakor felszámolt „kényelmi költség”.

Hollandiában is előszeretettel élnek árazási trükkökkel. Lássunk pár példát belőlük.

Az egyik legnépszerűbb amszterdami koncert helyszínen, a Melkwegben egy eseményre megvásárolt jegy még nem jogosít a belépésre, ha nem vesszük meg a jegy mellé még a hely tagságiját is. De ne legyünk telhetetlenek, hiszen nem muszáj éves tagságit váltanunk, választhatunk havi „elköteleződést” is...

A megfoghatatlan „adminisztrációs” vagy „regisztrációs” költségekkel elég sok cég él, melyről természetesen sosem derül ki, hogy miért is számolják fel. Talán az Anwb-t, a megbízható királyi holland autóklubbot emelhetjük ki, amely szinte minden termékére – biztosításra, előfizetésre, utazási ajánlatra – rárakja a misztikus díjat.

Gebakken lucht, avagy a nagy semmiért fizetni

Egy-egy tétel megfizettetése sokszor felveti a csalás gyanúját is. A közelmúltban járta be a sajtót a Consumentenbond figyelmeztetése, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelzáloghitel-tanácsadók rendszeresen felesleges szolgáltatásokat adnak el előfizetés formájában. Például olyan tanácsadásra vonatkozó előfizetési szolgáltatásokat sóztak rá a házvásárlókra, melyekre a törvény szerint azoknak alapból joguk volt. Azaz a nagy semmiért kértek pénzt - "Het is veelal gebakken lucht of een nonsensdienst" – a Consumentenbondot idézve.

Aztán persze sajnos belefuthatunk valódi, alig, vagy egyáltalán nem leplezett csalásokba is. Például amikor gyorsan, akár vészhelyzetben van szükségünk egy szolgáltatásra. Ilyen esetekből végtelen sorban szemezgethetnénk, több tv műsor is foglalkozott és foglalkozik is hasonló esetekkel. Olyanokra gondolunk mint például autónyitás 385 euróért, zárcsere szombat délután 875 euróért vagy akár wc dugulás elhárítása 875 euróért.

Ma már a fogorvosokban sem bízhatunk meg teljesen: felesleges röntgenképek, alacsony színvonal és túlszámlázás miatt panaszkodnak a legtöbben, legalábbis az egészségüggyel kapcsolatos panaszokat összegyűjtő zorgklacht.nl oldal szerint évente 34 százalékkal nő a fogorvosokkal kapcsolatos panaszok száma.

Gebakken lucht, avagy a nagy semmiért fizetni

Az építőiparban is egyre gyakoribbak a minőségi problémákkal és bizalomvesztéssel kapcsolatos történetek. Előbbire példa a Vereniging Eigen Huis szakértőinak jelentése, mely szerint átlagosan 20 hibát találnak egy új építésű háznál. A bizalomvesztés súlyosabbá válására jó jelzés, hogy a Consumentenbond részletes ajánlást dolgozott ki, illetve tippeket ad arra vonatkozóan, hogy hogyan is találjuk megbízható és megfelelő szakembert építkezéshez és felújításhoz.

Nem várt költséggel szembesülni vagy egy csalóba, kontárba belefutni nem kellemes érzés. Nekünk sem és persze a pénztárcánknak sem. De szerencsére Hollandia még mindig a bizalomra és átláthatóságra épül. Legalábbis reméljük… :)


Back to Top