Az egyik legjobb program: La Trappe sörgyárlátogatás

2018. október 16., kedd

A trappista sörökről és arról, hogy mitől trappista, már írtunk korábban, így tudtuk, hogy Hollandiában 2 helyen készül olyan sör, amelyet készítői, a szerzetesek, jogosultak trappista sörnek hívni. Mivel arról is hallottunk, hogy a Tilburg melletti koningshoeveni apátság és a La Trappe gyár megtekinthető, így nemrég feliratkoztunk egy gyárlátogatásra.

Előző cikkünk megírása óta egyébként még egy sör érdemelte ki, hogy használhassa a trappista megkülönböztető jelzést: az angliai Mount Saint-Bernard 2017 márciusi csatlakozása óta így összesen 12 különböző apátság hívhatja sörét trappista sörnek:

  • 6 belga
  • 2 holland
  • 1 osztrák
  • 1 olasz
  • 1 angol
  • 1 egyesült államokbeli

La Trappe sörgyárlátogatás

A gyárlátogatásra érdemes előre bejelentkezni, ha biztosra szeretnénk menni, mivel a program nagyon népszerű. 3 -féle csomag közül is választhatunk:

  • A legegyszerűbb csomagba a gyárlátogatás, egy kolostorról szóló film megtekintése és egy pohár sör tartozik. Ez a csomag jelenleg 12 euróba kerül.
  • A második csomag hasonló az elsőhöz, viszont itt 4 pohár sört kapunk 19 és fél euróért
  • A harmadik az előző csomag ételkóstolással kiegészített változata 29 és fél euróért.

A túrán természetesen szóba kerül a trappista rend és a gyár kalandos története is.

A VI. században, Nursiai Szent Benedek alapított bencés rend alapja a  szegénységi, tisztasági fogadalom. Jelmondatuk az „Ora et labora” - imádkozni és dolgozni – a mai kolostoron is megtalálható. Ez a gyakorlatban 8 óra imádságot, 8 óra munkát, 8 óra pihenést jelent. A bencés rend egyik ágából, a ciszterci rendből kivált trappisták alapították 1881-ben a koningshoeveni apátságot, miután menekülniük kellett Franciaországból. A Tilburg melletti Berkel-Enschotban állapodtak meg,  ahol egy juhakolban találtak menedéket, aminek korábban II. Willem holland király volt a tulajdonosa.

La Trappe gyárlátogatás

1884-ban már önellátóknak kellett lenniük, elhatározták hogy sörfőzéssel fognak foglalkozni.
1891-ben épült meg a sörfőző.
1894-ben már meg is épült az új kolostor (a sör bevételeiből).
1928 bemutatkozik a La Trappe Blond, 4 % alkohol tartalomal.
1936 palackozás kezdete,  6000 palack/óra kapacitással.
1949 a söriparban a II. világháborút követő alapanyaghiány miatt inkább üdítőt kezdtek el gyártani a gyártósoron… (Ariston, Whist márkanevek).
1969-1979
a sörgyártáshoz visszatérve, növekszik a kereslet, Stella Atrois-sel működtek együtt.
1980 márkanévvé válik a La Trappe, ismét saját kézbe kerül, különválik a Stellától. Megjelenik a Dubbel és a Trippel változat.
1991 Bemutatkozik a La Trappe Quadrupel 10% alc. Kezdetben csak télen főzték, de nagyon sikeres volt, hamarosan egész évben kapható lett.
1999 együttműködés a Bavaria Sörfőzővel.
2003 a Witte Trappist bemutatkozása.
2004 újraéled a La Trappe Bockbier, melyhez az 50-es évekbeli recept jelentette az alapreceptet.
2008 új látogatóközpontot építenek az egyre több látogatónak, mely formájában az egykori juhakolt idézi.
2009 La Trappe Oak Aged (érlelés fahordóban). A 2009-es jubileumi év is, a La Trappe Isid’or bevezetése 125 éves fennállásuk alkalmával. Ő volt az első sörfőző az apátságban.
2010 La Trappe PUUR, 4,7% alkohol tartalommal - friss-komló, világos trappista sör, minden összetevője bio.
2013 La Trappe Jubilaris, melyet akkor főztek és azóta sem, annak tiszteletére, hogy a rendfőnök, Dom Bernardus 25 éve tette le a szerzetesi fogadalmát.


A történetek mellett belepillanthattunk életükbe: megnéztük saját tűzoltó autójukat, sajt és kenyér készítő üzemüket. Csokoládé, méz, lekvár termékeiket pedig megkóstoltuk.

A kolostor és a látogatóközpont szennyvízrendszerét magyarok – Kenyeres István és a Biopolus munkatársai - készítették. A növényekkel végzett megoldásukat a helyi vízügyi hatóság a Holland Vízinnováció Díjra jelölte, így Tiszta Víz kategóriában a három legjobb közé került.

A szerzeteseken kívül dolgoznak „világi” kollégák is, ők valamennyien sérültek vagy megváltozott munkaképességűek.

Vendégháza is van a kolostornak, ahová  bár szeretettel várnak mindenkit, túravezetőnk kihangsúlyozta, hogy nagy partykra vágyókat talán mégsem.

La Trappe gyárlátogatás

Gyárlátogatás után bevettük magunkat az étterembe, ahol a legnagyobb sikert kétség kívül a lábosban felszolgált marhapörkölt aratta. Végül a gyönyörű parkban tett séta után vásároltunk a kolostor ajándékboltjában, ahol a termékek zöme sörből készült :)

Aki eddig ott járt, nem bánta meg, függetlenül attól, hogy szereti-e a sört, vagy sem!


Back to Top