Amikor Őfelsége tiszteletét teszi a városban

2017. április 23., vasárnap

A Mátyás királyos mesékből dereng még valamiféle alattvalói hűség és tisztelet a magyar szóhasználatban is, de persze a jelen valóságában igen eltérőek országaink e tekintetben. Bármilyen hihetetlenül hangzik, Hollandiában a királyt és családját nem lehet csak úgy sértegetni, legutóbb 2016-ban ítéltek 30 napos börtönre egy, az Uralkodót folyamatosan szóban inzultáló elkövetőt. Leírni sem merjük, hogy az illető milyen felháborító szavakat vett a szájára, és őszintén reméljük, hogy azóta megbánta tettét.

A Koningsdag azonban a vidámságról és a jókedvről szól. Szóval aki április 27-én Tilburgben ünnepli a király szülinapját, öntözzön narancssárgába, mulasson jól, esetleg próbáljon meg szelfizni őfelsége Vilmos Sándor (ismertebb nevén Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg) társaságában, és aznap eszébe ne jusson káromkodni!

A Király Tilburgban

A Textilmúzeum, a La Trappe gyár és a Tesla autógyár városában ugyanis 2017-ben maga a király tesz látogatást, hogy lakóinak szeretetében fürödve ünnepelhesse a kerek 50-est, királyságának ötödik évének kapujában.

A Tilburgse Koerier helyi lap Király-napi különkiadásában minden részletre kiterjedően tájékoztat a várható programokról: a hagyományos Király-nap előtti esti éneklést idén Tilburg Zingt XXL néven a Piuspleinen rendezik, ugyanitt koncertek, a Leijparkban pedig családi fesztivál, piac és mindenféle zenei műsor csábítja az alattvalókat. A belváros népszerű helyein, az Oranjeplein (Pieter Vreedeplein) és a Piushaven is különféle fellépőkkel készül. A belvárost gyakorlatilag teljesen lezárják a forgalomtól, és aki vonattal érkezik, az is rögtön az események sűrűjében találja magát, a Spooranje öt napos fesztivállal készül ugyanis. Áll már az óriáskerék is és a díszkivilágítás is kész, ha valaki esetleg arra járna...

A Király Tilburgban

A király és családjának vendéglátása természetesen hatalmas megtiszteltetés a burgundi életszemléletű, kedélyes noord-brabanti városnak, ahonnan Belgium már csak egy kis biciklizésnyi távolságra van. Korunk turistáinak nem feltétlenül, Willem II. királynak azonban Tilburg volt a kedvenc városa, ezért az itteni első osztályban játszó futballklubot róla nevezték el. Willem II még egy új királyi palotát is építtetett Tilburgban, bár az igaz, hogy sajnos halála miatt sosem lakhatott benne.

A diákoknak jelenleg mégiscsak ez az egyik kedvenc városa, melynek nemzetközi jellegét főként az egyetem adja.  E mellett több tízezer vendégmunkás talál itt megélhetést-boldogulást, és Tilburg a menekültek befogadásában és segítésében (nyelvtanfolyamok, integráció) is jeleskedik.

Az egész napos mulatásból a király látogatása mintegy két órán át tart majd, és a ceremónia összesen 1,3 millió euróba kerül. Boldog születésnapot és jó szórakozást!


Back to Top