Zserbógolyó holland módra

2017. december 19., kedd

Nemrég készítették el az Esterházy tortát a Heel Holland Bakt című tévéműsorban, és ennek apropóján mintha holland körökben megugrott volna az érdeklődés a magyar sütik iránt. Holland szemszögből azonban Gerbaud Emil nevét könnyebb kiejteni, a Vörösmarty téri cukrászda is ismerősen cseng a Budapestre turistáskodóknak, így a munkahelyre vivős szülinapi süti mifelénk inkább a zserbó lett. Pontosabban, az igazi sütemény elkészítése profiknak való, a zserbógolyóval viszont 10+ korosztálytól kezdve mindenki elboldogul, szóval mi ezt a könnyített változatot részesítettük előnyben.

Persze csak első ránézésre könnyű, hiszen a hozzávalóit macerás beszerezni, de néhány trükk segítségével majdnem tökéleteset lehet alkotni.

Zserbógolyó holland módra

A kép forrása: http://florakonyha.blogspot.nl

Először is, darált kekszet kell ugyanolyan mennyiségű darált dióval (kb. 20-20 dkg) összekeverni, és pár kanál baracklekvárral formálható masszát gyúrni belőle.

Darált diót nem olyan egyszerű produkálni a szegényes felszerelésű konyhákban. A dió a kávédarálóba beleragad, a cukortól túl édes lesz, a turmixgép nem fog rajta, ráadásul a háztartási keksz sem otthoni darálásra termett… Rövid közvélemény-kutatás után a vijzel-t (mozsár) ajánlották az ismerősök, de még egy húsklopfolóval is többre mennénk, szóval kerestünk tovább… Szerencsére, ebben a Sajt-országban ezernyi kütyü van, ami a sajtokkal csinál valamit, így a kézi diódarálóra hasonlító sajtreszelő (handrasp) is kapható, nem túl drága, és lehet vele diót is és kekszet is darálni, persze egy méteres körzetben minden csupa morzsa lesz tőle, de ennyit igazán megér.

Diót megpucolva is sok helyen árulnak (lengyel és magyar boltban természetesen darált formában is), walnoten néven. A háztartási keksz Knappertjes márkanéven a legismertebb (neve hasonlít a kapribogyóéra, de az kappertje, és zserbóban nem finom), bármelyik szupermarketben találkozhatunk vele. Csakúgy, mint a baracklekvárral, ha nincs belőle hazai. A neve abrikozen jam.

Mielőtt golyókat formázunk a masszából, lapítsuk össze a tenyerünkben és tegyünk bele egy szem magozott cseresznyebefőttet. Pitloze kersen a neve. Meggy nyilván jobb lenne, de azt errefelé egyáltalán nem ismerik. Azaz, lengyel barátainkra ebben is számíthatunk: a boltjukban Kompot wiśniowy néven árulják. A zserbógolyókat tegyük ezután hűtőbe, legalább addig, míg a csoki megolvad a forróvíz-fürdőben. Az étcsokoládé pure chocolade, amit vajban vagy olajban érdemes olvasztani. Ha kész, már csak a hideg golyókat kell benne megforgatni, kiskanállal-fogpiszkálóval kiemelni, pici muffinkapszliba tenni (cakevormpjes), jól behűteni tálalásig.

Zserbógolyó holland módra

A kép forrása: Pinterest.com

A kézi diódarálónak pedig, remélhetőleg később is hasznát vesszük még, hiszen a diós süteménytésztákkal egyszerűen nem lehet tévedni. A Gundel-palacsinta lehet a következő lépés, vagy persze a bátrabbaknak-ügyesebbeknek a gyönyörű Estrerházy-torta akár… LEKKER hè? Szerezzetek sok-sok dicséretet vele!


Back to Top