Tanulj hollandul szórakozva!

2018. január 7., vasárnap

Bár a tv jelentősége az elmúlt években sokak számára csökkent az Internettel szemben, a kettőt kombinálva mégis jelentősen fejleszthetjük holland tudásunkat. A holland közszolgálati műsorszolgáltató – Nederlandse Publieke Omroep, NPO – nemrég egy nagyon szuper szolgáltatást indított útra: NPO Start néven elérhetővé tette televíziói és rádiói műsorának jelentős részét. Az, hogy interneten nézhető egy tv és hallgatható egy rádió, nem újdonság. Persze a választék nem kicsi, hiszen 3 tv csatorna – NPO1, NPO2 és NPO3 – nézhető és tucatnyi rádió hallgatható élőben.

Azonban a dolog nagyszerűsége számunkra, a holland nyelvet tanulók számára nem ebben rejlik! :) Hanem abban, hogy az NPO holland nyelvű műsorait holland nyelvű felirattal

  • megnézhetjük,

  • visszanézhetjük – akár többször is,

  • megállíthatjuk, ha nem értünk valamit és újra meghallgathatjuk,

  • szövegértésünket a feliratokat olvasva javíthatjuk,

  • az ismeretlen szavakat kiszótárazhatjuk,

  • a kiejtést holland anyanyelvű szöveg hallgatásán keresztül is gyakorolhatjuk,

  • és persze közben jól is szórakozhatunk! :)

Tanulj hollandul szórakozva!

A szórakozás garantált, hiszen szinten megszámlálhatatlan műsor közül válogathatunk, rengeteg kategóriába rendezve. A filmek, dokumentumfilmek, humoros-, ifjúsági-, hír-, sport-, utazási-, zenei műsorok, természetfilmek, sorozatok, vitaműsorok közül garantáltan találunk olyat, ami nekünk való!

A szolgáltatás ingyenes és csak egy rövid regisztrációhoz kötött. Két további – fizetős – csomag is elérhető, de az ingyenes verzió is bőven elegendő számunkra. (A fizetős csomagokban nem látjuk a videók előtti rövid reklámokat, illetve hosszabb periódust tudunk visszanézni.). A regisztráció az https://www.npo.nl/aanmelden címen érhető el.

Már az ingyenes regisztrációval is több profilt tudunk létrehozni és azokat egyenként beállítani, személyre szabni. Így például megadhatjuk, hogy gyermekünk milyen tartalmakat érjen el. A saját lejátszási listák, kedvenc programok követése, keresés, a már megnézett programok listája, a személyes prograajánló és persze az alapnak tekinthető műsorújság már csak hab a tortán. A máshol megszokott, legnépszerűbb programok listája természetesen az NPO startnál is elérhető, így a hollandok tv műsorokkal kapcsolatos ízléséről is kapunk valamilyen képet. :)

Tanulj hollandul szórakozva!

A fentiekből is kiderült, hogy az NPO Start egy, már sok helyen meglévő szolgáltatás holland közszolgálati médiára szabott változata. No, de kit zavar, hogy nem világújdonságról van szó, ha a „holland közszolgálati Neflix-szel” felbecsülhetetlenül értékes és ingyenes segítséget kapunk holland nyelvtudásunk fejlesztéséhez!

Egyszóval, mindenkinek jó szórakozva holland nyelvtanulást kívánunk! :)


Back to Top