Sinterklaas újra eljött!

2014. november 15., szombat

Hollandiában a Karácsony, Magyarországgal ellentétben, másodlagos szerepet tölt be egy másik, annál sokkal nagyobb szabású decemberi ünnep, a Sinterklaas mellett. A Sinterklaas tulajdonképpen a magyar Mikulás ünnepének felel meg, sok hasonló vonásuk is van, csak amíg otthon a Mikulás egy viszonylag kis ünnep piros mikuláscsomagokkal és krampusszal, addig a Sinterklaas talán Hollandia legnagyobb eseménye egész évben.

Sinterklaas a történet szerint az év nagy részét Spanyolországban tölti segítőivel, a Fekete Péterekkel, majd november elején gőzhajóra száll és megindul Hollandia felé, ahova általában pár nap múlva érkezik meg, méghozzá minden évben más városba. Ezt a bevonulást meg is rendezik minden évben, igazi gőzhajóval, hatalmas csinadratta közepette megérkezik Sinterklaas, akit óriási tömeg vár és még a tévé is közvetíti az eseményt.

Sinterklaas hajó.jpg

Ezután ellátogat a legtöbb városba, ahol felvonulások közepette a jó gyerekeket megajándékozza valami aprósággal, a rossz gyereket pedig Fekete Péter a zsákjába dobja és elviszi Spanyolországba – a legenda szerint persze. Ez a nagyjából 3 hét december 6-ig tulajdonképpen másról sem szól, csak róluk.

Bármit el lehet vele adni

A boltok tele vannak Sinterklaas és segítői képmásával díszített csokoládéval, süteményekkel, tulajdonképpen bármit el lehet adni, amin szerepelnek. A gyerekek Fekete Péternek beöltözve mászkálnak az utcákon és nem ritka, hogy a szupermarketek dolgozói is beöltöznek.

Sinterklaasról tudni kell, hogy nem az a tipikus télapó forma, aki a klasszikus piros-fehér öltözékben jár-kel, kissé túlsúlyos és rénszarvasok vontatta szánnal közlekedik. A magyar Mikulás mögött is Szent Miklós püspök legendája áll, ám ezt a tényt Hollandiában sokkal jobban kihangsúlyozzák, hiszen a holland Mikulás püspöki ruhába öltözött, magas, karcsú királyi jelenség és fehér lovon közlekedik.

A Fekete Péterek eredete már nem ennyire kristálytiszta, egyes teóriák szerint mórok lehetnek, de ahhoz talán túl sötét bőrűek, más teóriák szerint a fekete rabszolgaságra vezethető vissza eredetük. Ebbe manapság szeretik belemagyarázni a rasszizmust is, amit teljesen felesleges, hiszen a holland gyerekek imádják őket és nem képzelnek bele az ünnepbe efféle negatív dolgokat.

Sinterklaas lovon.jpg

A Pakjesavond

Tradicionális ilyenkor a csokibetű ajándékozása, régebben csak S betűt lehetett kapni, de ma már mindenféle betűt, akár kirakhatjuk a megajándékozott teljes nevét is. A Sinterklaas ünnepe december 5-én, az úgynevezett Pakjesavond (Ajándékozás estéje) napján teljesedik ki, ekkor ajándékozzák meg egymást a családtagok oly módon, hogy mindenki húzott korábban egy nevet, akit nem csak meg kell, hogy ajándékozzon, de egy tréfás verset is írnia kell valamilyen bosszantó szokásáról vagy vele megesett kínos, esetleg vicces eseményről. Ezek afféle csipkelődő versikék, hogy jó hangulatban teljes az este.

Az egészen kis gyerekek kiteszik cipőiket a kandalló vagy radiátor mellé az ajándékoknak, melléhelyeznek némi répát is Sinterklaas lovának, másnap reggel pedig ajándékot találnak ott helyette. December 6-án el is hagyja Sinterklaas Hollandiát, megkezdődhet a karácsonyi készülődés és Sinterklaas helyét átveszi a Kerstman, aki tulajdonképpen az angolszász országokban is létező piros-fehérbe öltözött Santa Claus.

Az ünnepükre rendkívül büszke hollandok elég érzékenyek a különbségre és képesek felhúzni az orrukat, ha valamelyik tudatlan külföldi Sinterklaasról azt mondja, hogy az Santa Claus.

Karácsony ímmel-ámmal

Talán furcsa, de Hollandiában nincs az a klasszikus értelemben vett karácsonyi hangulat, mint otthon és itt most nem az ajándékbeszerző körútra kell gondolni. Persze itt is feldíszítik a házakat kívül-belül, de például a karácsonyfát már december elején felállítják, így december 24-ének nincs az az áhítatos hangulata, mint otthon. Sok hollandnak a Karácsony nem sokat jelent, hiszem számukra Sinterklaas az igazi ünnep.

Nincsenek tipikus karácsonyi ételek, igaz tipikus téli édességek vannak, de ezek nem köthetők a karácsonyhoz. A legtöbb család nem ajándékoz ilyenkor, ezt ugye már megtették Sinterklaaskor. A fát pedig december végén lebontják, ezeket a gyerekek összegyűjtik és az év utolsó napján meggyújtják.

Az eredeti poszt: http://hataratkelo.blog.hu/2012/12/25/karacsony_a_vilag_korul_sinterklaas_es_a_miniszoknyas_mikulaslanykak


Back to Top