SAIL Amsterdam

2020. szeptember 28., hétfő

A koronavírus rengeteg mindenki számítását, terveit semmisítette meg pillanatok alatt. Természetesen egy meghiúsult rendezvény vagy törölt utazás nem említhető egy lapon az egészségi állapot romlásával, halállal, illetve az anyagi helyzet drasztikusra fordulásával.

Mégis, van egy olyan esemény, aminek elmaradását különösen fájlaljuk: a SAIL Amsterdamét. Már csak azért is, mert ezt a nagyszerű, 5 napos programsorozatot csak minden ötödik évben rendezik meg. És mivel halasztásra nincs lehetőség, így a következő SAIL-re egészen 2025-ig kell várnunk…

De miért is szeretik és várják annyian a SAIL Amsterdamot?

Sail Amsterdam

Először is mit lehet olyankor látni? A válasz tulajdonképpen egész rövid: hajókat, csak és kizárólag hajókat. Azon belül konkrétan például a legutóbbi alkalommal, 2015-ben:

A hajók mellett persze – az IJ folyóra épített vízi színpadról – szóló zene és az elmaradhatatlan tűzijátékok is szórakoztatták a látogatókat.

Sok hajót belülről is meg lehetett tekinteni – a nagy érdeklődés miatt természetesen hosszú sorban állást követően… Nekünk sajnos nem jött össze, de a legszívesebben a Koninklijke Marine Zr.Ms. Zeeland nevű, 108 méter hosszú – saját helikopter leszálóhellyel, ágyúval felszerelt – járőrhajóját néztük volna meg közelebbről.

Sail Amsterdam

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hr.Ms._ZEELAND_(14973383978).jpg

Az első SAIL-t egyébként 1975-ben rendezték azért, hogy méltó módon megünnepeljék az akkor 700 éves Amszterdam fennállását.

Az esemény akkora jelentőségű, hogy azon természetesen a királyi család több tagja is megjelent, ahogy illik a saját, 15 méter hosszú, De Groene Draeck nevű vitorlásukon.

De ne szaporítsuk a szót, hiszen mindennél jobban adja vissza a átélhető hangulatot az alábbi, timelapse videó:

A remek program helyett, a képek és videók nézegetése mellett, nem tehetünk mást, mint megvárni 2025-öt.

Az időpont: 2025. augusztus 20-24. Találkozunk Amszterdamban!


Back to Top