Rotterdamot ajánlja nekünk a Lonely Planet - és mi is!

2015. november 21., szombat

Az ötödik helyen szerepel Rotterdam azon a listán, melyen a Lonely Planet szerkesztői a 2016-os évre javasolt - szerintük - legmenőbb célpontokat sorolják fel.

Rotterdamot már 2014-ben is szerette a Lonely Planet. Akkori cikkükben leírtak szerint a város építészete, művészete, gasztronómiája, éjszakai élete és a menő szálláshelyei miatt vonzó. Bár mindenkinek más tetszik, a lényeget jól megragadták. A 2014-es cikk gondolati köszönnek vissza a legújabb listán is, persze kibővítve újdonságokkal. Mert Rotterdam folyamatosan megújul! :)

Van is honnan kiindulniuk - sajnos -, hiszen a második világháború alatt végrehajtott szőnyegbombázás során gyakorlatilag a teljes belváros elpusztult.

Talán ezért is, már elsőre jól látható az építészet hatása a városban, hiszen Rotterdam modern. A felhőkarcolókkal teli holland Manhattan hangulata az első benyomástól kezdve különbözik a legtöbb holland városétól. Hollandia legmagasabb épületeinek listáján az első 5 Rotterdamban található. Ikonikus hídja, az Erasmus-híd mellett, parkjai, a legváratlanabb helyen előbukkanó szobrai talán még nem lennének elegendők a különbözőséghez.

De akkor mi is az, ami máshol nem nagyon van?

Például a világ egyik legnagyobb kikötője, amely sokáig a legnagyobbnak számított, de 2014-ben Shanghai megelőzte. Ez persze semmit sem von le abból az élményből, amikor egy hajókirándulás részeként bejárjuk a brutális méretű területet.

Az ufó-leszállópályára emlékeztető Markthal, a nemrég átadott vásárcsarnok egzotikus áruival még a piaclátogatásért nem rajongóknak is érdekes lehet. De ha mégis unatkoznánk, akkor csak egy minimális sétával elérhetjük a Markthal melletti kockaházakat.

Egy kis kultúráért sem kell messzire mennünk. Ha érdekel minket például Rembrandt, Van Gogh, Monet, Magritte, vagy akár Dali, akkor csak a Boijmans múzeumig kell elsétálnunk.

És ha még ez sem lenne elég, akkor már csak 2016-ig kell várnunk arra, hogy a Steigersgrachton megnyíljon a belváros szívében egy szörf-pálya!

A fentiek csak egy kis szeletét képezik annak, amit Rotterdam számunkra kínálhat. De talán már ebből is látható, hogy unatkozni nem fogunk a városban. :)


Back to Top