Rotterdam fura "karácsonyi" szobra

2019. április 1., hétfő

Viszonylag feltűnő a holland városi terek modernsége, játszótérszerű kialakítása. Talán a sok egyforma házsor unalmas lenne a vicces kortárs szobrok nélkül, amelyek arra is emlékeztetnek, hogy a köztér elsősorban azoknak van kitalálva, akik itt és most benne élnek.  A kedvelt turistacsalogató városokban szinte alig találunk király-lóval-típusú szobrokat, amin a mi Mátyás-, Kossuth- és Petőfi-szobrokhoz szokott szemünk elsőre kicsit meglepődik, de azért nem okoz problémát ráhangolódni a kevésbé komoly köztéri alkotások látványára sem.

Rotterdamban még ehhez képest is van egy meghökkentően feltűnő és sokat vitatott műalkotás, amit „dildós kertitörpének” - azaz Kabouter Buttplugnak - csúfolnak a hagyományosabb ízlésűek, de leginkább azok, akiknek az Eendrachtspleinre nyílik az ablaka.

Az impozáns, 6 méter magas és 4,5 tonnás szobor immár több, mint 10 éve dobja fel a Binnenweg eendrachtspleini képét. Készítője, az amerikai Paul McCarthy nem először formál hatalmas, fallikus formákat „karácsonyfa” címszó alatt, amivel a nyugati világ materialista természetére, a karácsonyi vásárlásmániára hívja fel a figyelmet. (A 2014-ben felállított párizsi Tree is hasonló üzenettel létesült.)

Rotterdam fura "karácsonyi" szobra

A kép forrása: Flickr

Rotterdam városa az ezredforduló táján rendelte a szobrot (és nem csekély 280.000 eurót fizetett érte) azzal a céllal, amire a művész utal: szembesítse a vásárló tömeget a túlzott fogyasztás értelmetlenségére, amit elsőre kifejezetten a Lijnbaan (rotterdami bevásárlóutca) közelében kívánták elhelyezni. Az önkormányzati képviselők ellenérvelői viszont annyira kínosnak találták a szobrot, hogy ideiglenes megoldásként a Boijmans Múzeum igazgatója, Sjarel Ex egy kis időre befogadta a műalkotást. Az emberek lassanként kíváncsiak kezdtek lenni rá: a kapun keresztül úgy leskelődtek, mintha peepshow-t kukkolnának. A hivatalos leleplezésen ráadásul a télapó kezében tartott stilizált karácsonyfa szoros, rózsaszín műanyagburkolatot kapott, mire az ellenző képviselők végképp kifakadtak azzal a felkiáltással, hogy szedjék már le azt a kotont végre! Ezzel a hangulat is elkezdett oldódni, és a lakosok is lassanként hozzászoktak a furcsasághoz. A Binnenweg boltosai akcióba kezdtek, ennek eredményeként 2008-ban az ő utcájukba került az óriástélapó, amitől úgy tűnik, keveseknek lesz lelkifurdalása, ha időnként mégis shoppingolnának…

A város lakói azért az elviseléstől egyelőre nem jutottak még el a rajongásig. A turisták viszont imádják és szívesen szelfiznek vele, legalábbis meghökkennek egy kis időre a szokatlan látvány hatására. Igaz, a történetet és a szobor csúfnevét egyáltalán nem ismerik (a hivatalos neve ugyanis továbbra is Santa Claus maradt), de ha egy brüsszeli pisilős kisfiú szobornak világraszóló karriert sikerül befutnia, akkor ez egy ormótlan kertitörpével is megeshet, és itt most igazán semmi rosszra nem gondolunk (még a pigmalionizmusra sem, azaz az elferdült nemi magatartásra, amikor az illető emberi szoborral vagy képmással végez szexuális cselekményt)...

A cikkhez felhasználtuk az NRC cikkét.


Back to Top