Önkéntesség Hollandiában

2015. május 26., kedd

Hollandiában nagy hagyományai vannak az önkéntességnek. Egy felmérés szerint a 15 év feletti hollandok fele végez el valamilyen munkát ingyen - egy évben legalább egyszer. Az alábbi képen például Maxima királyné mázol egy falat, jó példát mutatva :)

Az önkéntesek aztán tényleg mindenféle dolgot csinálnak. Gyerekre vigyáznak, kutyát sétáltatnak, ételt osztanak, idősekkel foglalkoznak, szemetet szednek, - a felsorolás szinte végtelen. Vagy akár - ami egy Hollandiában élő magyarnak nagyon hasznos lehet -, külföldiekkel hollandul beszélgetnek, tanítják őket a holland nyelvre.

Több szervezet foglalkozik azzal, hogy az önkéntesnek jelentkezők érdeklődési körének és képességeinek megfelelő tevékenységet találjanak és persze azzal, hogy a segítségre szorulókat összehozzák a jelentkezőkkel. Nagyobb fesztiválok, rendezvények már eleve kalkulálnak a lelkes segítőkkel.

És hogy miért jó ez az ingyen munkát végzőknek? Egyrészt jó érzés másoknak önzetlenül segíteni :) Másrészt segítheti a tapasztalatszerzést, feltöltődést, vagy akár a kapcsolati háló kiszélesítését.

Fontos persze az egyensúly megtalálása, ezért is dolgozik az önkéntesek nagy része alkalmanként. Hiszen nekik is fizetni kell a számlákat, valamint saját dolgaikkal is törődniük kell.

Azért persze mint minden téma kapcsán, itt sem csak a rózsaszín köd látható. Egy felmérés szerint az önkéntesek milliókat lopnak el onnan, ahol tevékenykednek. Az sem lehet véletlen, hogy az Igazságügyi Minisztérium kampányba kezd, hogy bátorítsa a sportklubbokat, hogy kérjenek erkölcsi bizonyítványt az önkénteseiktől, a szexuális visszaélések visszaszorítása érdekében.


Back to Top