Nincs hely? Nem gond, csinálunk!

2015. szeptember 20., vasárnap

Hollandia területe kicsi. Egy nagyjából Dunántúl méretű területen él nagyjából 17 millió ember. Jelenleg. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a hollandok eddig sem estek kétségbe a helyhiány miatt. Ha nem volt  helyük, hát csináltak maguknak!

Talán a legdurvább példa erre az ország egyik tartománya, Flevoland, amely egész egyszerűen nem létezett még 70 évvel ezelőtt. Nagy részén a viharos Zuiderzee terült el, amelyben az egész Földet tekintve is legsűrűbb a dokumentáltan elsüllyedt hajóroncsok száma. A területet fokozatosan vették birtokba, amihez a legnagyobb lökést talán az Afsluitdijk 1932-es átadása jelentette. Az addigi tengert azóta nevezik IJsselmeernek. Flevolandon ma négyszázezren élnek.

Máshol talán nem ennyire látványos a területszerzés. De ha legközelebb Amszterdam repterén, a Schipholon jártok, jusson eszetekbe, hogy 4 méterrel a tengerszint alatt sétálgattok :)

Schiphol is egy polderen, azaz a vízszintnél alacsonyabban fekvő, víztől elhódított földdarabon fekszik. A poldereket az összesen mintegy 2400 km hosszú gátrendszerrel, az országot átszövő csatornahálózattal és folyamatos vízszivattyúzással védik. A jó öreg szélmalmok is itt jönnek a képbe :) A víz elleni állandó küzdelem fontosságát semmi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy Hollandia területének csaknem 40%-a tengerszint alatt fekszik.

A Maasvlakte 2 projekt keretében sem kisstílű terveket valósítottak meg. Összesen 20 négyzetkilométernyi, azaz körülbelül 3000 focipályányi területet töltöttek fel a tengerből, hogy azt a rotterdami kikötő használhassa.

Szóval láthatjuk, hogy a hollandok egyik kedvenc mondásának - Isten teremtette a Földet, de Hollandiát a hollandok - van némi igazságalapja :)


Back to Top