Miért tudnak a hollandok olyan jól angolul?

2014. június 10., kedd

Egy 2012-es, Európa országaira vonatkozó kutatás szerint a dánok és svédek előtt a hollandok közül beszélnek a legtöbben angolul, konkrétan 90 százalékuk.

Egy 2013-as felmérés - amellett, hogy hasonló eredményekre jutott - azt mutatta ki, hogy Amszterdam a maga 80 százalékával a legnagyobb angolul tudó város a kontinensen, ebbe az Egyesült Királyság városait természetesen nem beleértve.

A holland gazdaság nyitott, export orientált. Mivel az üzlet nyelve világszerte az angol, így a hollandok hamar felismerték, hogy elemi érdekük az angol ismerete. E mellett hagyományosan erősek az olyan, az angol magas szintű tudását feltételező területeken, mint például a telekommunikáció, mérnöki és technológiai tudományok, tanácsadás, turizmus.

Azt se felejtsük el, hogy a hollandok imádnak utazni és utazáskor is jól jön a nyelvtudás :)

Persze az, hogy a nyelvük logikája hasonló, sok közös szavuk van az angollal, nem hátrány számukra.

Az oktatási rendszerüket nem ismerem, de talán látatlanban sem túlzás kijelenteni, hogy a nyelvtanítás terén valamit nagyon jól csinálnak...

Azt se felejtsük el, hogy a kis hollandusok gyerekkoruktól szívják magukba az angolt, hiszen a tv-ben semmit sem szinkronizálnak, csak feliratoznak. Természetesen csak a már olvasni tudó korosztályok számára szóló műsorokat.

Szóval, ebben követhetjük őket!


Back to Top