Mi vár a holland pénztárcánkra 2019-ben?

2018. december 16., vasárnap

Hollandia napjainkban jól teljesít, a gazdaság pörög, a munkanélküliség mélyponton. Ennek ellenére egyre több, 2019-re vonatkozó, inflációt meghaladó mértékben emelkedő árakról érkezik bejelentés. Ha már így alakult, legalább legyünk vele tisztában, hogy mi vár ránk jövőre!

Az infláció mellett az áremelkedések legfőbb okozója az emelkedő ÁFA, ugyanis a legalacsonyabb 6 százalékos adókulcs jövőre 9 százalékra nő. Ez mindenkit érint majd, mivel az ezzel a kulccsal terhelt termékeket el se lehet kerülni, hiszen ha könyvet nem is mindig veszünk, vagy színházba nem mindig járunk, bevásárolni és közlekedni mindannyian szoktunk. A Belastingdienst weboldalán egy mindenre kiterjedő listán láthatjuk, hogy milyen széles a jelenleg 6 százalékos ÁFA alá tartozó termékek köre. A várakozások szerint egy átlagos, négy tagú háztartás 300 euró többletkiadással számolhat éves szinten.

Mint ahogy mindenkit érint az energiaárak emelkedése is. Ennek oka az ÁFA, valamint az áram és a gáz háztartásokhoz eljuttatása költségének emelkedésén túl egy speciális adó, az ODE növekedése. Az ODE-t – azaz a Opslag Duurzame Energie belastingot – azért vezették be, hogy ösztönözzék a takarékos áramhasználatot. Azaz minél több áramot használsz feleslegesen, annál több adót fizetsz… Az ODE kapcsán befizetett adókat egyébként a fenntartható energiával kapcsolatos fejlesztésekre fordítják. Összességében nagyjából 17 százalékkal fogunk többet fizetni az előző fél évben fizetetthez képest.

Mi vár a holland pénztárcánkra 2019-ben?

Az energiaárak emelkedését valamennyire tudjuk ellensúlyozni azzal, hogy szolgáltatót váltunk. Hasonlóan az egészségbiztosításhoz, számos ár összehasonlító oldal létezik – például az https://www.energievergelijker.nl - melyeken pár kattintás után láthatjuk, hogy szolgáltat-e lakóhelyünkön más is gázt, illetve áramot, akár olcsóbban.

Az egészségbiztosítás lehet az egyik olyan terület, ahol akár spórolhatunk is a díjakon. Év végéig választhatunk az egészségbiztosítók között, köthetünk jövő évre vonatkozóan új szerződést annál a biztosítónál, aki a kedvezőbb ajánlatot teszi.

A kinderopvangokra vonatkozó előírások szigorodnak 2019. január elsejétől. A dolgozókra és a kinderopvangokra vonatkozó magasabb minőségi követelményeknek örülhetünk is, hiszen csemetéink érdekében hozták meg őket, azonban másrészről sajnos magasabb költségekkel is járnak majd… Az új díjakat több tényező is befolyásolja, elsősorban a szülők jövedelmi helyzete.

Ha a fent említett áremelkedések miatt szomorúságunkban egy szórakozóhelyen próbálnánk meg jobb kedvre deríteni magunkat, jó ha tudjuk, hogy a sör ára is emelkedni fog

Az emelkedő árak ellenére bízunk benne, hogy mindenkinek jobb és sikeresebb éve lesz jövőre! :)


Back to Top