Mennyit keres egy király?

2015. október 29., csütörtök

Más pénztárcájában turkálni nem szép dolog. Viszont a holland király esetében az átláthatóság érdekében ezt is megtehetjük.

A király "fizetése" nyilvános. Így tudhatjuk, hogy a 2015-ik évi jövedelme 823.000 euró. Felesége, Maxima királynő kevesebbet "keres", de azért az idei 326.000 eurós juttatásából nem lesznek gondjaik. Főleg, hogy a király kiadásaira kap még 4.540.000 eurót, Maxima pedig további 591.000-t. Természetesen a fenti jövedelmek után nem kell adót fizetniük :)

Mennyit keres egy király?

És ez még nem minden. Palotáikban - Huis ten Bosch, Paleis op de Dam és a Paleis Noordeinde - nemcsak, hogy ingyen laknak, hanem azok valamennyi költségét is az állam állja. A királyi jacht fenntartása már csak hab a tortán. És persze utazni nem lehet mindenhová jachton, így a királyi család repülési költségeire további 883.000, a holland államtól érkező euróval kalkulálnak.

Persze az uralkodó életében sem minden tökéletes. Házasodni például csak a parlament beleegyezésével házasodhat, legalábbis ha uralkodó szeretne lenni. Ezt a korlátozást még a holland alkotmányba is beleírták.Éppen ezért nem is egyszerű megfelelő párt találnia, de azért valahogy mindig megoldják. A jelenlegi uralkodó is csak hosszas huzavona után kapta meg a parlament hozzájárulását, mivel későbbi feleségének apja az argentin katonai diktatúra alatt miniszter volt. Ezért a kedves papa nem is vehetett részt lánya esküvőjén.

Mennyit keres egy király?

Nyilvános szerepléseinek, beszédeinek jellege is erősen korlátozott. Politikai kérdésekben egyáltalán nem nyilvánulhat meg, bár finom utalásokkal azért mindig hangot ad véleményének.

A holland királyt nem koronázzák meg, bár a korona és a koronázási ékszerek jelen vannak a beiktatási ceremónián.

A király egyébként anyanyelve mellett angolul, németül és spanyolul beszél, így hatékonyan tudja képviselni hazáját külföldön.


Back to Top