Menjünk - a Hongarije - plázába!

2018. szeptember 3., hétfő

Akár többedik generáció óta, vagy csak pár hónapja, netán ideiglenesen legyünk is hollandiai lakosok, biztosan konstatálhattuk már egyszer-másszor, hogy a hollandok kevesebbet tudnak rólunk mint amennyit szeretnénk. Akadnak, akik a Balaton-Sziget-goulasch háromszögből épphogy csak egyvalamit tudnak említeni, szerencsére azonban egyre többen vannak azok a hollandok, akik kimondottan nyitottak a magyar gasztronómiára, tájra, nyelvre, őszintén kíváncsiak ránk, és esetleg „fél lábbal” máris Magyarországon élnek.

Egyelőre azonban még mindig ünnepnap számba megy, amikor a magyarokra kíváncsi hollandoknak egy kicsit többet mutathatunk meg magunkból, miközben Hollandiában élő magyarokként egymást is jobban megismerhetjük. Ilyen ünnepnek számít a 2011-ben első alkalommal, majd 2012-től kétévente megrendelésre kerülő Hongarije Plaza.

Nekünk a legutóbbi, 2016. márciusi plázán volt szerencsénk részt venni, és ott találkoztunk először azokkal a lelkes, közösségszervezésben fáradhatatlan ismerősökkel is, akik némelyikéből azóta barát lett, vagy hébe-hóba összefutó kedves honfitárs.

A Hongarije Plazát a korábbi években Nagele, Harderwijk, Zoetermeer településeken tartották, idén pedig Barneveldben, ahol szeptember 29-én a Veluwehal ad helyszínt a magyar termékek vásárának, vendéglátóknak,zenészeknek, workshopoknak és családi programoknak. A szervezők, mint mindig, most is önkéntesek, akik évek sőt évtizedek óta aktívak a holland-magyar kapcsolatok ápolásában.

A szervezőbizottságban idéntől mindenből igazságosan kettő van: nőből, férfiból, magyarból és hollandból is: Bóta Rita, Varga Dóra, Edwin van Schie és Toine Havelaar szervezik az idei programokat.

Menjünk plázába - Hongarije Plaza 2018

Megkérdeztük Varga Dórát, a szervezőcsapat koordinátorát, mire számíthatunk a barneveldi rendezvényen.

- A Hongarije Plaza minden alkalommal a Randstadban, vagy annak közelében volt, így sokan érezhetjük kicsit magukénak is. Bár Barneveld nem mindenkinek cseng ismerősen, igaziból ez a település is „középen” van, Utrechtből röpke vonatozásnyira, és autóval is könnyen megközelíthető.

Mivel az utóbbi 5-10 évben ismét sok magyar próbál Hollandiában szerencsét, így ezen a rendezvényen az újonnan jövő, vállalkozó kedvű generáció is képviselteti magát, és nemcsak a hollandoknak mutatkozunk be, hanem egymásnak is, lesznek például munkaerő-közvetítő cégek is. Emellett a családoknak is laza kikapcsolódást, nézelődést, művelődési lehetőséget kínálunk idén.

Az előkészítési munkálatok gőzerővel haladnak, a rendezvény honlapján minden érdeklődő megtalálja magyarul is a legfontosabb információkat. A vásár résztvevőiről pedig szintén bemutatkoznak a honlapon. Aki kállítóként vagy szervezőként szeretne részt venni, az online jelentkezhet a honlapon található űrlap kitöltésével. Bérelhetők standok és jelentkezni lehet önkéntes munkára is.

Menjünk plázába - Hongarije Plaza 2018

A konkrét programok közül csak párat ragadnánk ki: a Margaret Island koncertjén, a „er” szó holland nyelvben történő használatáról,  illetve a hétvégi magyar iskolákról szóló előadáskon mi is biztosan ott leszünk! Mivel a szervezők gyermekmegőrzővel is készülnek, így a család minden tagja nyugodtan nézelődhet, bekukkanthat a neki tetsző programra :)

Ha valaki szívesen részt venne egy ilyen nagy esemény lebonyolításában, az még jelentkezhet önkéntesnek. Például a látogatók útba igazításához, a fogadópultnál és a gyermekmegőrzőben való besegítéshez keresnek jelentkezőket, ezen a linken: http://www.hongarijeplaza.org/contact. Az önkéntesek természetesen ingyenesen vehetnek részt a rendezvényen.

A Hongarije Plaza látogatói 5,- eurós belépőjeggyel (12 éven aluli gyerekeknek ingyenes), valamint a legközelebbi parkolóban némi parkolási díjjal kell, hogy számoljanak. Párszáz méter séta távolságra már ingyenesek a parkolóhelyek, és a vasútállomás is nagyon közel van. A vonatozók arra figyeljenek, hogy az Amersfoorti (vagy Ede-Wageningeni, attól függően, hogy ki merről jön) átszálláskor az NS-nél ki kell jelentkezni, és át kell csekkolni a Valleilijn vonatjára. Az ns.nl és a 9292.nl is szerencsére pontos útvonaltervvel segíti a tömegközlekedőket.

Gyertek minél többen, és érezzétek nagyon jól magatokat!


Back to Top