Már megint ezek a hollandok!

2015. augusztus 16., vasárnap

Hollandia kis ország, de azért mindenhol ott vannak, illetve sokszor váratlanul vetődik fel a szerepük, jelentőségük egy-egy dolog kapcsán.  Lássunk pár példát!

Az eredeti formájában fehér vagy lila színű répát holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére "színezték", azaz nemesítették át narancssárgává. Mivel ez a változat édesebb és húsosabb is volt, mint elődei, hamar el is terjedt világszerte.

Bár magát a margarint III.Napóleon parancsa nyomán fedezték fel Franciaországban, de a világ első margaringyárát 1871-ben Noord-Brabantban hozták létre. Később a gyár az Unilever része lett.

Hollandia a világ második legnagyobb sör exportáló országa Mexikó után. Ez a helyzet 2010 óta áll fenn, addig a hollandok vezettek. A legnagyobb játékos, a Heineken 250 különböző sörét például 70 országban gyártatja, amit körülbelül 170 országban értékesít.

Már megint ezek a hollandok!

Módszertanok és felmérések jönnek-mennek, de mindegyik lista élén a hollandok állnak az átlagos magasságot tekintve. Nagy szórás nincs az értékekben, nagyjából 184 centisnek mérik a férfiakat és 170 centisnek a nőket. Arról, hogy miért is van ez, megy a vita - gének, sok tejtermék és hal fogyasztás miatt?

A gint vagy sokat szerint inkább a gin elődjét, a jenevert a 17-ik században kezdték főzni Hollandiában. A borókapárlat kezdetben orvosi célokat szolgált. A németalföldi szabadságharcban kezdték a katonák harci kedvének fokozására a hadtáp részeként osztani. A holland bátorság, azaz az ittas ember vakmerősége kifejezés is innen ered.

A hollandok 90 százaléka beszél angolul valamilyen szinten.

Évente több, mint 750 millió tonna sajt készül Hollandiában. Ennek kétharmadát exportálják is, ennek köszönhetően az ország a világ legnagyobb sajt-exportőre. Azért marad sajt Hollandiában is - átlagosan, évente 14,3 kilogrammot esznek meg a hollandok.

Már megint ezek a hollandok!

A világon Hollandiában legalizálták először a melegházasságot, még 2001-ben.

18 millió kerékpár van az országban. Több, mint amennyi lakos :)


Back to Top