Légiriadó!!!

2016. február 7., vasárnap

Mi ez a vijjogás? Ugye milyen idegesítő?

Hollandiában minden hónap első hétfőjén, pontban déli 12.00 órakor megszólalnak a szirénák. És ez pontosan az, aminek gondoljuk – légiriadó, bár csak teszt-jelleggel.

Az éles hangú riadójel elődjét még a hidegháború ideje alatt üzemeltették. Annak elmúltával, nem is olyan régen, 1993–ban döntöttek arról, hogy a légiriadó, illetve a figyelmeztető rendszert modernizálják. Azóta hallhatjuk minden hónap első hétfőjén ezt a csodás hangot. Az országban körülbelül 4000 sziréna van, egymástól és a központtól függetlenül telepítve. Magát a rendszert WAS-nak (waarschuwings- en alarmeringssysteem), azaz figyelmeztető és riadórendszernek nevezik hivatalosan. A havi egy tesztnek nem elsősorban a lakosság éberségének fenntartása a célja, hanem főként annak ellenőrzése, hogy a szirénák működnek-e egyáltalán. Az adófizetőknek egyébként ez a Hollandia-­szerte alkalmazott eljárás mintegy 4 millió euróba kerül évente.

Légiriadó!!!

Ha nincs hétfő déli 12 , és nem a hónap első hétfője van, de mégis meghalljuk a riasztást, akkor a teendőnk az, hogy zárjunk be minden ablakot és ajtót, kapcsoljuk be a tv­-t és várjuk a további utasításokat. Nem árt tudni azt sem, hogy ünnepnapokon nem tesztelik a rendszer, ha az pont a „sziréna” hétfőre esik.

A tesztelésen kívül eddig szerencsére nem sokszor kellett riadóztatni. A 25 eddigi éles riasztás nagy többsége tűzeset miatt, kisebb része pedig veszélyes anyagok levegőbe kerülésekor vált szükségessé. Bár szegény Dél-Limburg és Zeeland lakóit műszaki hiba miatt tévesen is megijesztették már :)

2009-ban kezdték el átalakítani ezt a fajta tájékoztatási formát, hiszen felismerték, hogy a süketek és nagyothallók számára ebben a formában az nem sokat ér. 2013 február 4-én egy országos méretű teszt keretében a tervek szerint minden mobiltelefon tulajdonos megkapta a

"CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen."

azaz a „Kontrollüzenet. A telefonja megfelel az NL-Riasztás számára. Önnek nincs semmilyen teendője” üzenetet. Azért csak a tervek szerint, mert egy felmérés azt mutatta, hogy ez a figyelmeztetés csak az emberek 49,6 százalékát érte el.

A fejlesztések nem álltak le, ezért már csak 2018­ig élvezhetjük a sivító lármát , mivel az igen költséges és persze elavult módszert a kormányzati tervek szerint végre tényleg a mobiltelefonos és internetes tájékoztatás váltja fel, ha esetleg vészhelyzet alakulna ki.


Back to Top