Leeuwarden – Európa Kulturális Fővárosa

2018. május 20., vasárnap

Aki olyan szerencsés, hogy 2010-ben eljutott  Pécsre, és idén Leeuwardenbe is el tud látogatni, az össze tudja hasonlítani a két Kulturális Főváros programjait, hangulatát. Persze ezek szubjektív dolgok, ezért koncentráljunk csak a hollandiai városra.

Az, hogy a fríz város nyeri el a fővárosi címet és rendezheti meg az ezzel járó kulturális évadot, egy sok körös selejtező végén derült csak ki, mely során Hága, Utrecht, Eindhoven után Maastrichtot is sikeresen kiütötték a nyeregből. A kandidálás ötlete Jannewietske de Vries politikus agyából pattant ki, aki szép sorban egyre többeket nyert meg támogatóként. Szám szerint az idei év sikeres lebonyolítását 30 000 ember munkája segíti, ami Frízland tartomány lakosságának 5 százaléka. A helyben élőkön kívül együttműködnek a közeli Groningennel és Drenthével is.

Leeuwarden - Európa Kulturális Fővárosa

Leeuwarden a maga kicsit több, mint százezres lakosával nem tartozik a legnagyobb holland városok közé, azonban Frízland székhelyeként és több egyetem – Groningen, Twente, Wageningen – kihelyezett képzéseinek otthont adva mindig is pezsgő élettel rendelkezett. Ha hihetünk a számoknak, akkor például 78 kocsma várja a városba érkezőket…   Ez a város ad otthont a befagyott csatornákon rendezett, mind a 11 fríz várost érintő, 200 km hosszú Elfstedentocht korcsolyaverseny startjának és céljának is. Bár az Elfstedentocht nagy hagyománnyal rendelkező verseny, azért ritkaságszámba megy, hiszen az 1909-es elsőt is beszámítva csak 15 alkalommal tudták megtartani alkalmas jég hiányában.

A kulturális fővárosi évad koncepciójának lényegét legjobban talán a szervezők által sokszor hangoztatott fríz mienskip szó adja vissza, amit nagyjából az együtt többek vagyunk és többre vagyunk képesek definícióval fordíthatunk le.

Azaz a frízek megmutatják magukat a maguk módján a világnak, úgy hogy a legénybúcsúkat meghagyják Amszterdamnak.

Persze a rengeteg program között lesz evés-ivás, zene, tánc, festészet, szobrászat, és egyéb művészet, azaz mindaz, amire egyébként is gondolnánk. A temérdek esemény részleteit megvizsgálva azonban mindig találunk valami egyedit.

Leeuwarden - Európa Kulturális Fővárosa

Csak pár  pár önkényesen kiragadott példa:

Szóval húzónevekre, vagy popzenész világsztárokra ne számítsunk, de olyan élményekre és hangulatra, amiket sehol máshol nem élhetünk át, mindenképpen!
Azon azért ne lepődjünk meg, hogy a város – eddigi – leghíresebb szülöttje, Mata Hari nagyon sokszor felbukkan majd az év során :)


Back to Top