Komfortzóna tágítás Amszterdamtól Rotterdamig, Barnevelden át

2018. augusztus 26., vasárnap

Szokták mondani, hogy külföldön élve nem feltétlenül azokkal a honfitársaiddal barátkozol, akikkel otthon is barátkoztál volna, hanem akikkel tudsz. Ugyanez igaz a magyar vonatkozású programokra is. A fentiekkel kapcsolatos tapasztalataimat úgy tudnám legjobban összefoglalni, hogy hála istennek! Ha a Hollandiába költözés nem mozdított volna ki a komfortzónámból, sosem ismertem volna meg rengeteg kedves és értékes embert, illetve sosem jutottam volna el olyan eseményekre, amikre Magyarországon élve eszembe sem jutott volna elmenni.

Eljutottam például Bródy János amszterdami koncertjére, ami részemről nem magától értetődő választás volt, ellentétben mondjuk egy hollandiai Kispál vagy Quimby fellépéssel. A napokban megrendezett tilburgi magyar partyra is szinte véletlenül néztem be. És nem bántam meg egyiket sem!

Ki tudja miért, de a következő időszakban bőséges, az általában megszokotthoz képest nagyobb hollandiai magyaroknak szóló programválasztékból válogathatunk. A nyitógondolathoz visszatérve azt javasoljuk, hogy ne utasítsuk el élből egyiket sem!

A pontos helyszíneket és időpontokat megtaláljátok a programajánlónkban.

 

Aki élő magyar zenére vágyik, annak túlzás nélkül a bőség zavarával kell megküzdenie.

A világzenét játszó Ethnofil például 2 napos mini-turnét tart – Hágában és Rotterdamban. A hágai koncert az Embassy Festival egyik eseménye lesz, melynek másik magyar résztvetője, a Hungarian Corner a magyar gasztronómiát népszerűsíti majd finom lángosaival, kolbászaival és persze az elmaradhatatlan gulyással.

A szintén a világzene keretein, de azon belül inkább a balkáni vonalon belül mozgó Söndörgőt Amszterdamban nézhetjük meg. Sőt, a Söndörgő a szakma egyik világsztár zenekarával, az Amsterdam Klezmer Banddel ad közös koncertet, ráadásul Amszterdam egyik legmenőbb helyén, a kultikus Paradiso klub Grote Zaaljában!

Komforzóna tágítás Hollandiában

A világzene után egyből vissza is válthatunk rockra. Valamiért úgy alakult, hogy a rotterdami Baroeg szívesen ad otthon magyar bandák koncertjeinek. Például a Tankcsapda már nem először játszik náluk, őket a Baroeg honlapja egyszerűen csak magyar Motörheadnek nevezi. Tankcsapda után pár héttel az Alvin és a Mókusok mutatja meg Rotterdamnak, hogy mi az a – Baroeg megfogalmazását kölcsönvéve – punkrock ska-foszlányokkal.

Zenében az amstelveeni stand-up estén is lesz részünk, hiszen Bruti, bár humorista, szívesen kapja elő gitárját is. De persze nála a hangsúly a nevettetésen és a poénokon van, ahogy azt már számtalanszor bebizonyította akár a Rádiókabaréban, Dumaszínházban, Comedy Centralon vagy a Showder Klubban.

Vujity Tvrtko sem egyoldalúságáról híres. Ezúttal Amstelveenben Túl minden határon című motivációs előadását tekinthetjük meg. Bár a motiváció kiemelten fontos szerepet kap az estén, biztosak vagyunk benne, hogy az előadás címével megegyező könyve bevezetőjében írt „beavatom majd saját titkaimba is. Ígérem, hogy az út végére sokkal erősebbek leszünk majd, méghozzá együtt!” ígéretét Hollandiában is betartja!

Ajánlónk végére hagytuk az év legnagyobb magyar eseményét, a Hongarije Plaza-t. Aki már volt az előző Plaza-k egyikén, az tudja, hogy érdemes újra elnézni rá. Hiszen a Hongarije Plaza minden, ami Magyarország: gasztronómia, kultúra, turizmus, üzlet, információk, zene, előadások, workshopok… Nem is tudjuk pár mondatban visszaadni, hogy miért ne hagyja ki senki, így ígérjük, hogy még visszatérünk rá!

A pontos helyszíneket és időpontokat megtaláljátok a programajánlónkban.

 

Szóval, frissítsétek a naptáraitokat, a következő hetekre már van programotok! :)


Back to Top