Katarzis a végén: holland-magyar kézimeccs

2016. november 6., vasárnap

FÉRFI KÉZILABDA EB-SELEJTEZŐ

Hollandia–Magyarország 27–28 (17–13)

A közelmúltban Hollandia és Magyarország különböző csapatsportokban többször is megmérkőzött egymással. Ezek eredménye egyszer fantasztikus siker - a női vízilabda-válogatott 2016-os Európa-bajnoki címe -, máskor pedig csúfos kudarc - a magyar labdarúgó csapat történelmi, 8-1-es amszterdami veresége – volt. De mivel szurkolni jó, így nem kevesen nagyon vártuk a magyar férfi kézilabda-válogatott 's-Hertogenboschi Európa-bajnokság selejtező meccsét.

Van, aki kézilabda-ügyben csak az olimpiai elődöntőknél kapcsolódik be, és van, aki például a két év múlva esedékes Európa Bajnokság selejtezőire is elkíséri a csapatot. Ma délután nagyjából kétszáz-kétszázötven magyar döntött úgy, hogy nincs is annál jobb vasárnapi program, mint lilára tapsolni a kezeit és rekedtre üvölteni a torkát csupa narancssárga szurkoló között. Akinek maradt még piros-fehér-zöld stiftje a nyárról, és a magyar mezét sem felejtette otthon, az pár perc alatt fanatikus szurkolóvá válhatott ezen a borongós délutánon.

Hollandia-Magyarország Európa Bajnokság selejtező

Fotó: Filmaze Pictures Photography

A mérkőzésre külön Facebook-esemény szerveződött a magyaroknak, már hetekkel ezelőtt elkezdték a zászlók beszerzését, és a fuvart a den boschi Maaspoort-ba igyekvők. Az eredmény nem maradt el: a stadionnak szinte a felében magyaroknak szurkoltunk, és hangosabbak is voltunk a kissé passzív hazaiknál.

Előzetesen fölényes magyar győzelmet vártunk. Nem alaptalanul, hiszen a Veszprém idén Bajnokok Ligája-döntőt játszott, bár az igaz, hogy az olimpiára viszont nem jutott ki a válogatott. A hollandok pedig még csak most jönnek fel, gondoltuk.

És jöttek is a hollandok, ellenünk is. A magyar csapat is borzolta a szurkolók idegeit rendesen. Félidei 17-13-as holland vezetés, majd 6 gólos hátrány, rossz számozású mezért járó kiállítás, védelmi hibák... Ebben a periódusban, egy – a Nemzeti Sport online tudósításához írt - idézettel tudnánk jellemezni a meccset: "a legjobb teljesítményt magyarjainkból a kinti szurkolók nyújtják".

De a végén jött a katarzis! Mert valahogy a 6 gólos hátrány szép lassan elkezdett fogyni, köszönhetően ekkor főként Fazekas Nándor védéseinek. Erre talán nem is pontosan emlékszünk, mert annyira eufórikus volt a hangulat.

Hollandia-Magyarország Európa Bajnokság selejtező

Fotó: Filmaze Pictures Photography

A gyakorlatilag 55 percen át vezető hollandokat a mérkőzés utolsó percében vertük meg: soha rosszabb forgatókönyv ne legyen! Aki meccs jegyzőkönyvére és persze profi tudósításra kíváncsi, annak a Nemzeti Sport cikkét ajánljuk, nekünk a helyszínen a meccs nagy élmény volt, persze a győzelmi mámor különösen. Összefoglalóként talán mégis egy idézettel zárnánk:

"A 40 éves Fazekas nyerte meg a meccset, meg a meccset végigdrukkoló kinti magyarok."

Hollandia-Magyarország Európa Bajnokság selejtező

Fotó: Filmaze Pictures Photography


Back to Top