Karácsonyi "fúziós" konyha kezdőknek

2016. december 20., kedd

Talán kicsit nagyképűen hangzik a fúziós megnevezés, ha a legegyszerűbb karácsonyi édesség elkészítéséről van szó, de igenis leleményességre, fantáziára és kreativitásra van szükségünk, ha Hollandiában akarunk magyar mákos gubát csinálni. Másrészt meg, Magyarországon már javában sütnek-főznek kalákában a háziasszonyok, készülnek a bejglihegyek, mézeskalácsot díszítenek az ovis csapatok, a mi barátaink pedig esetleg 100 kilométeres körzetben szóródnak szét Hollandia-szerte, a legtöbbjük meg már úgyis hazarepült az ünnepekre. Szóval a körülmények miatt végül is szerényebben is le lehet tudni ezt a süti-dolgot.

Először is, mákot (maanzaad, a darált mák pedig gemalen maandzaad) nem lehet mindenütt kapni.

Karácsonyi holland fúziós konyha

Magyar és lengyel boltban persze többnyire beszerezhető, szerencsére a lengyel barátaink is hajlamosak enyhe morfin-mérgezésbe kergetni magukat így karácsony táján, szóval máknak kell lennie ott is (a darált mák lengyelül mak mielony). A hollandok szerint a mák inkább madáreledelnek való, esetleg császárzsemlére szórva, ennek megfelelően a főbb szupermarketben csak pár szemes kiszerelésben kapható. Amikor először kínáltunk mákos rétes vendégségben, a holland lányok meglepődtek rajta, hogy a mákot meg is lehet darálni, ami ettől sokkal-sokkal finomabb lesz. Mindig tanul az ember...

Kifli az ugyebár nincs, de egy zacskó Bonne Brioche Melkbroodjes is megteszi, és ha még nem száraz, akkor sütőben kicsit rá lehet segíteni a folyamatra. Egy adag gubához a 10-es csomagolás fele szokott elfogyni.

A száraz kiflikarikákat olvasztott vajjal locsoljuk meg, a sózott vaj talán még picit finomabb is, a hűtőpulton gezouten roomboter néven találjuk meg.

Ezt követi a meleg tejben áztatás, amit halfvolle melk-ből, azaz félzsírosból is kivitelezhetünk, a fehérjetartalommal itt úgysem spórolnak, az íze remek, és a maradékból tejhabot is önthetünk a gubára. (A hiedelmekkel ellentétben a tejhab állaga nem a zsír-, hanem a fehérjetartalomtól függ elsősorban, és amit silány tejből nem lehet, az 3,4 m/m %-os félzsíros, meleg tejből abszolút kivitelezhető. Tegyetek próbát!)

S hogy igazolást nyerjen a fúziós jelleg, a vanília ízt pár kanál vanille vla-val biztosíthatjuk, gazdagítva ezzel a karácsonyi guba ízvilágát.

Mazsola gyanánt pár marékkal a krenten, és semmiképpen nem a rozijnen javasolható, az íze sokkal finomabb, és közelebb is áll a magyar mazsolához. Ez a fajta van például a szilveszteri oliebollen sütiben is.

Aki almakompótot is főzne hozzá, annak pici citromlé, cukor, fahéj fűszerezéssel egy szem szeletelt almát javasolunk pár percig főzni. Szóval vegyük át még egyszer: citroensap, suiker en een kaneelstokje, almának pedig az Elstar is megfelel, persze héjával együtt!

Miután minden összetevőt összekevertünk (az alma főzőlevének kivételével), jön a lényeg: mák-porcukor (porcukrot kávédarálóval nyerhetünk vagy poedersuiker néven vásárolhatunk) keverékkel jól összedolgozzuk a masszát, és a maradék tejhabbal leöntjük, 1-2 percre sütőbe toljuk, és már kész is! A guba hidegen is jó, de mi több napon keresztül is bírjuk a guba-gyártást, ha véletlenül túl hamar fogyna el :-)

Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt! :)


Back to Top