Hollandiai magyar hírek

2019. február 11., hétfő

A hollandiai élettel kapcsolatos információkat, aktualitásokat több helyen is megtalálhatjátok. Többek között nálunk, a HollanDokk-on is! :) Azonban az 1957-ben alapított Hollandiai Magyar Szövetség Hollandiai magyar hírek című, évente egyszer megjelenő kiadványát annak is érdemes forgatnia, aki egyébként naprakésznek tartja magát a témában. Már csak azért is, mert a Szövetség évtizedek alatt felhalmozott tudása, kapcsolatrendszere gyakorlatilag egészében megtalálható és mindenki számára hozzáférhető. A füzet így annak is hasznos támpont lehet, akit esetleg teljesen más érdekel, mint amit a tartalomjegyzék sejtetne.

Mivel évek óta lapozzuk a Hollandiai magyar hírek aktuális számát, az idei példányt próbáltuk ebből a szemszögből – is - nézni :)

Tudtuk, hogy megtaláljuk benne a Hollandiai Magyar Szövetség történetének és tevékenységének leírását, a magyar vonatkozású emlékhelyek listáját, a nagykövetséggel kapcsolatos tudnivalókat, a magyar egyházak, misék és istentiszteletek felsorolását, a Hollandiában aktív magyar szervezetek, iskolák bemutatását és bemutatkozását.

De azt már nem tudtuk ilyen pontosan, hogy - legalább - 29 magyar szervezet, egyesület, klub tevékenykedik aktívan az országban: köztük színház, business network, alapítvány, könyvklub, énekkar… Nekünk talán a számunkra eddig ismeretlen Hollandiai magyar tanárok köre létezése volt a legpozitívabb meglepetés. Arra sem számítottunk, hogy az Amszterdami Egyetem magyar oktatójának elérhetőségét is megtaláljuk. Ezek után a Hollandiában alkotó művészek, zenészek, magyar kapcsolattal rendelkező galériák, magyar zenetanárok, tolmácsok, fordítók, táncházak, nyomtatott, vagy online kiadványok hosszú-hosszú ismertetését olvasva szinte már Magyarországon éreztük magunkat! :)

Hollandiai magyar hírek

Az egyesületek mellett az ország minden szegletében található magyar iskolák is bemutatkoznak, melyeket mi is bátran ajánlunk minden itt élő kisgyermekes családnak. Az iskolákon túl jó volt olvasni arról, hogy létezik egy Magyarországi vendégszülők nevű alapítvány – Stichting Gasthouders Hongarije – amelynek célja az, hogy intézetekben élő, hátrányos helyzetű magyar gyerekek téli és nyári vakációjukat holland családoknál tölthessék. Kimondottan azért, hogy ők is gazdagodhassanak élményekkel... Az Alapítvány egyébként folyamatosan keres önkénteseket.

Szóval, ha szeretnétek ti is ennyire képben lenni, hogy mennyi lehetőségünk van Hollandiában is ápolni a magyar kultúrát, nyelvet vagy csak simán magyar közösségbe eljárni, informálódni, lapozzátok a Hollandiai magyar híreket. A füzet egyébként ingyenesen hozzáférhető, sőt a Hollandiai Magyar Szövetség weboldaláról le is tölthető. Ezen kívül a papír alapú kiadás sok helyen megtalálható azok számára, akik ezt a formát részesítik előnyben. A mégsem látnátok sehol, a Hollandiai Magyar Szövetség weboldalán keresztül biztosan megtudhatjátok, hogy juthattok hozzá.


Back to Top