Hollandia = eső?

2014. augusztus 25., hétfő

Hisszük vagy sem, de Hollandiában közel hasonló mennyiségű eső esik, mint Magyarországon.

A különbség annyi, hogy a hollandoknál csapadék egész évben előfordul, bár a nyár a legcsapadékosabb. A sok eső az év folyamán viszonylag egyenletesen oszlik el, bár a tavasz általában szárazabb, mint az ősz. Az évi csapadékmennyiség mintegy 800 mm.

Ezzel szemben Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-750 mm, de tájak között jelentős eltérések vannak az éves mennyiségben. A legcsapadékosabb az ország délnyugati része, valamint a magasabban fekvő területek, ahol néhány kis foltban a jellemző csapadékösszeg a 800 mm-t is meghaladja. A legkevesebb csapadékot sokéves átlagban az alacsony fekvésű Tisza-völgy kapja, értéke nem éri el az 500 mm-t. Az évi csapadékösszeg DNy-ról ÉK felé csökken.

Hollandia = eső?

A hollandiai eső "rekord" 2013 március 10-én dőlt meg, amikor De Bilt központjában több, mint 24 órán keresztül esett megállás nélkül. 2014 július 28-án Kaatsheuvelre és Alphen aan de Rijnre egy nap alatt 150 mm víz hullott.

A hollandok többsége nem nagyon törődik az esővel. Ez főleg az idősebb férfiak esetében szembetűnő, akik között igen sok a kopasz, részben ezért :)


Back to Top