Holland karácsony

2015. december 23., szerda

A holland karácsony kicsit háttérbe szorul a Sinterklaas mögött. Ez utóbbi inkább a szűkebb családról és főleg a gyerekekről szól, míg a Kerstmis gyakran csak barátokkal eltöltött kellemes vacsorákat jelent. Persze szépen feldíszített, de főleg fényekben úszó karácsonyfája - kerstboom-ja - a legtöbb családnak van, de ez egyre inkább a lakást díszeként funkcionál - már december elejétől.

Ha már karácsonyfa: a hollandokk szerint náluk van a világ legnagyobbja. Bár az IJsselsteinben 2015-ben immár 18-ik alkalommal felállított "fa" valóban 370 méter körüli magasságú, de azért mégis csak egy távközlési átjátszó állomás égőkkel :)

Holland karácsony

Karácsonykor egyébként már nem a Spanyolországba rég visszatért Sinterklaas hozza az apró ajándékokat a gyerekeknek, hanem a Kerstman, aki már megfeleltethető a magyar Télapónak, vagy az angolszász Santa Clausnak. A kis karácsonyi meglepetés valóban apró, hiszen a nagyobb dolgokat már megkapták december 5-én.

Természetesen jókat enni a hollandok is szeretnek ilyenkor. Speciális ünnepi menü talán nincs, de főleg vadak - szarvas, liba, nyúl vagy pulyka - fogyasztása tipikusnak mondható. No, meg persze a Kerstbroodé! Receptje, illetve elkékészítése nem túl nehéz és tényleg finom :)

Holland karácsony

A karácsony magyarországihoz képest kisebb jelentőségét jelzi az is, hogy a boltok, áruházak jó része december 26-án már várja a kedves vevőit. Aznap ettől függetlenül is nagy a jövés-menés, de jellemzően nem a nálunk megszokott rokonlátogatás, hanem az étterem, színház, koncert, vagy egyéb társasági esemény felkeresése miatt.

Ha pedig már kipihentük a karácsonyt, jöhet a jaarwisseling, azaz a hollandiai szilveszter!


Back to Top