Holland foci gyorstalpaló

2017. május 28., vasárnap

Hollandiában kétféle időszámítás van: az igazi életkorunk, és mellette a kint töltött éveink száma. Például egy - a sportág iránt korábban egyáltalán nem érdeklődő -hollandiai „hároméves” minden bizonnyal sokat tud már a fociról is mesélni a teljesen kezdőknek, akiknek a Feyenoord meg az Ajax nem feltétlenül kötődik egyik város nevéhez sem. Szóval Hollandiában a legmenőbb klubok az amszterdami Ajax (Homérosz Iliaszának főhőséről, „nagy Aiasz”-ról elnevezve), a rotterdami Feyenoord kerület csapata, és a PSV Eindhoven (A PSV a Philips Sport Vereniging rövidítése).

Nemzeti ünnepből is két fajta van: a király szülinapja, és bármilyen nemzetközi futballmérkőzés. Mindkettőben az „Oranjét” éltetik (így hívják a királyi családot, valamint a nemzeti tizenegynek is ez a hivatalos neve) , és ennek megfelelően mindenki narancssárgába is öltözik. A foci tehát nagyon fontos, hozzátartozik a hollandnak levéshez, még az integrációs nyelvtankönyvek is szentelnek legalább egy fejezetet ennek a sportnak.

Holland foci

Hogy kicsit többet értsünk a sportközvetítésekből, íme ezen a linken egy videó, mely az alapszókincs részének tekinti a legfontosabb focival kapcsolatos kifejezéseket. Nem árthat, ha nagyobb bajnokságok, kupamérkőzések előtt kicsit felelevenítjük ezt a leckét. Ráadásul remek téma azoknak is, akik mindig is tudni szerették volna, mi az a les, és hogy ki a csapat tizenkettedik játékosa...

Ha ezzel megvolnánk, egyszerre leszünk profik angolból is, majdnem annyira, mint Louis van Gaal, akinek a gagyi angolját éveken keresztül cikizték a sajtóban, és aki mégiscsak a világ egyik legjobb futball menedzsere, szóval belőlünk is bármi lehet még :-) Edzőként az Ajaxot, a Barcát, a Bayern Münchent vitte sikerre, legutoljára pedig 2016-ban távozott a Manchestertől. A holland válogatottal pedig a 2014-es világbajnokságon nyert bronzot. „De weg naar succes is altijd onder constructie”, azaz a sikerhez vezető út mindig fejlesztés alatt áll. Ennél bölcsebbet nem is tanulhatnánk tőle a témában.

Magvas gondolatokat a 2016-ban elhunyt legendától, Johann Cruijff-től is tanulhatunk, aki játékosként és edzőként is szupersztár volt, és sajátos nyelvi szellemességét Cruijffiaans-nak is hívják. Az alábbival például teljesen kezdőként is könnyűszerrel bevágódhatunk a hollandoknál: "Elk nadeel heb zijn voordeel." - vagyis minden hátránynak megvan az előnye.

És ha a holland beszélgetőpartnerük is teljesen kezdő, akkor jól kiszámítható módon „puszkászozással” fog replikázni, erre mi majd nem jövünk zavarba, mert az eindhovenieknek Dzsuzsák Balázzsal, a rotterdamiaknak Kiprich Józseffel - aki a tovenaar van Tatabánya néven is ismert -, folytathatjuk a névsorolvasást. És még Babos Gáborral is, aki 2004-ben és 2008-ban is az év kapusa volt Hollandiában. Korábban az NAC Bredában és az NEC Nijmegenben is játszott, jelenleg kapusedző.

Holland foci

Ha már kellően erősek a holland-magyar szálak, térjünk vissza a holland aktualitásokra, és osztozzunk mi is a hollandok idei boldogságában. Remélhetőleg az Ajax-Feyenoord ősi ellenségeskedése minket nem zavar annyira, és igaziból mindkettő sikereinek egyformán tudunk örülni.

A Feyenoord ugyanis megnyerte nemrég a 2016/2017-es bajnokságot (Eredivisie). Másnap nem is nagyon mentek dolgozni és iskolába sem a népek, a vonatok megteltek szurkolókkal, Rotterdam belvárosában mintegy 140 000 fős tömeg ünnepelt, élőben közvetítette a TV is. Szinte magunkénak érezzük a sikert, még ha csak egy kis részletet is nézünk meg belőle:

 

És idén az Ajax is történelmi sikert aratott: A 2017-es Európa Liga döntőjét ugyanis az Ajax és a Manchester United játszotta 2017. május 24-én Stockholmban. Ez különösen annak fényében nagy szó, hogy a Manchester United az elmúlt három év alatt többet (455 millió font) költött átigazolásokra, mint az Ajax a II. világháború vége óta (379 millió font) összesen. Az Ajax kezdőcsapatának átlagéletkora,  - 22 év, 282 nap – is figyelemre méltó, mert ilyen fiatal csapattal még egy edző sem állt fel nagy európai kupadöntőben.

Ezúttal sajnos 2-0-s vereséggel zárult a mérkőzés, de ne keseredjünk el, minden rend bejöhet még. Legalábbis az Ajax egyik szelídebb indulója, a Three little birds szerint. Azért a szelídebb, mert az Ajax szurkolói egy amszterdami tulipánokról szóló sramlinótát kicsit átköltötték egy Rotterdam lebombázásáról szólóra, ami még az „ egyszerűen senkik vagytoknál” is sértőbb, úgyhogy innen gyorsan visszakanyarodnánk a foci barátságosabb oldalához…Hallgassunk bele, hogyan is hangzik többtízezres tömegben, az Amsterdam ArenA előadásában:


Back to Top